Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη στο ωραιότερο και πιό ισχυρό οικοδόμημα της ανθρωπότητας είπε ο ποιητής για το Palais des Papes, "la plus belle et la plus forte maison du monde" Froissant, poete chroniquer du XIVe siecle. 218 photos


Σαν κάποιος μέσα στο ύπνο μου το βαθύ να ήρθε και να με σκούντησε και να μου είπε. Πήγαινε να δεις αυτό παλάτι στην Avignon. Είναι το κάτι άλλο. Πράγματι λοιπόν ήρθε η ημέρα και η ώρα αυτό να γίνει. Ήταν μια Κυριακή απόγευμα, μετά από μια μικρή βόλτα σε ένα υπέροχο επαρχιακό χωριουδάκι πάνω σε ένα επίγειο νησί L'Isle sur Sorgues ανάμεσα στα πλούσια νερά του ποταμού που έμοιαζαν με καθρέπτες. Η "ξεναγός" το γνώριζε ήδη αλλά όχι με αυτό το σύγχρονο τρόπο. Η ελεύθερη είσοδος ήταν εξασφαλισμένη για τους κατοίκους της Avignon. Κάπου εκεί πήρε και μένα το σχέδιο της δωρεάν εισόδου. 

Η ηλεκτρονική υποστήριξη της ξενάγησης με οπτικοακουστικό σύστημα ήταν τέλεια. Βλέπεις το τώρα, ζητάς το παρελθόν δηλαδή πως ήταν ο χώρος και η εικονική πραγματικότητα σε ταξιδεύει. Μέσα σε λίγες ώρες έχεις πετύχει το ακατόρθωτο. Να βρεθείς σε τεράστιες αίθουσες υποδοχής επισήμων, συσκέψεων, συναντήσεων, προσευχής, σε χώρους διαμονής, εστίασης, φύλαξης των θησαυρών των παπών. 

Πλούτη και μεγαλεία, φόροι και απλήρωτη εργασία, δικαιοσύνη και καταπίεση, μεγαλοπρέπεια και υποταγή, τέχνες και καλλιτέχνες, μαγειρική και οίνος, προσευχές και δεήσεις στον αόρατο θεό για την αιώνια βασιλεία και εκμετάλλευση επί της γης, όλα εδώ το ένα μετά το άλλο, σκαλοπάτια, σκαλοπάτια, τεράστια δωμάτια, πέτρινοι χοντροί αδιαπέραστοι τοίχοι που προκαλούσαν το δέος για τους επισκέπτες τους υπηκόους τους παρατρεχάμενους, τους πιστούς στην εξουσία και διαιώνιζαν την υποταγή στους φεουδάρχες και τους φίλους τους παπάδες. 

Με δυό λόγια: Χλιδή, πλούτος, εκμετάλλευση, εξουσία, υποταγή, μηχανισμοί, απλήρωτη εργασία, πόνος, κόπος αλλά και χαρές απλών ανθρώπων. Και όλα αυτά για να γυρίζει αιώνες ασταμάτητα ο μύλος της ζωής και της εξέλιξης μέσα από τις τέχνες τις επιστήμες, τις εφευρέσεις τους πολέμους και τις συγκρούσεις των λαών.

Αλλά ας δούμε κάποιους χώρους όπως τους είδε το μάτι του επισκέπτη. Μια πανοραμική θέα προς τα ανατολικά στη κορυφή του παλατιού αποζημιώνει τον θαυμαστή του χώρου. 









































 
















































































































































































5/3/2023 L'isle sur Sorgues

















































 
































































Sadrine serveuse au restaurant - cafe a l' Isle sur Sorgues






















Επιστροφή από το χωριό με τη λαϊκή αγορά L'Isle sur Sorgues 25km από την Avignon



















Τέλος 5/3/2023 Κυριακής με επίσκεψη στο Palais des Papes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου