Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Φανταστικό ταξίδι,superbe voyage, France, Avignon, fantastic trip, Ταξίδι καλή διάθεση κ γραφή εν πτήσει,Voyage bonne humeur, moral et écriture en vol, 200 icons


Ταξίδι καλή διάθεση κ γραφή εν πτήσει

Δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Πραγματοποιείται ύστερα από 20 χρόνια στασιμότητας επί γης.
Θα ήθελα βέβαια να ήταν και η Γιάννα μαζί μου. Ωστόσο δεν τα καταφέραμε σε αυτό τον τομέα την πρόλαβε το άλλο ταξίδι που κανένας βέβαια δεν μπορεί να αποφύγει.

21/2/2023 Τρίτη

Το πέταγμα του σιδερένιου πουλιού πάντα εντυπωσιακό κατά μήκος του καναλιού του Κορινθιακού κόλπου μέχρι τη Πάτρα. Καλά το κατάλαβα. Αριστερά είναι η τεράστια τρικάταρτη Πελοπόννησος και δεξιά η Στερεά Ελλάδα. Ναι γνωστά μέρη αλλά τώρα από ψηλά. Πανέμορφες μινιατούρες η γκραβούρες βουνών ακρωτηρίων λιμνών και άλλων αγνώστων τοπίων κάτω από τα φτερά του σ.πουλιού. Νιώθω τώρα να στρίβει δεξιά υπόθεση κάνω καθώς δεν είμαι ο καπετάνιος. Παίρνει την κατεύθυνση της Φρανκφούρτης. Κάτω τα γυμνά βουνά πάντα με διακοσμητικά σύννεφα σαν νυφικά να καλύπτουν κάποιες βουνοκορυφές. Μάλλον υπερθέαμα Αιτωλοακαρνανίας να και ένα αεροδρόμιο μάλλον της Λευκάδας είναι σαν δυο σπιρτόξυλα φαίνεται καθέτως πάνω σε ένα ακρωτήριο ίσια ίσια να χωράει.. Παναγία μου.
 
 
Ψάχνω για κάτι το ρομαντικό. Μπα περισσότερο με εντυπωσίασε ο δρόμος του Χιλιομοδίου Κορίνθου και στη συνέχεια η Κορίνθου Αθηνών ίσως γιατί ακολουθούσα οπτικά κορυφογραμμές και έβγαζα φωτογραφίες και έπλεκα στο e-mail το νέο μου ποίημα και αυτοκατέγραφα στοιχεία του με ομιλία στο messanger ά τι καλά!. Να και τα Γιάννινα και η Κέρκυρα. Ο καπετάνιος τα επιβεβαίωσε. Άρα καλά είδα και υπέθετα αν και στριμωγμένος στην οικονομική μου θέση. "Από αριστερά σε λίγο Ζυρίχη" μας είπε ο καπετάνιος και πάλι σύννεφα και καλοί αγγέλοι.
 
 Ένας υπνάκος καλός ήτανε.. "τυρόπιτα η τρυφερή η σπανακόπιτα θέλετε;" Το δεύτερο παρακαλώ και υπέροχος ο γαλλικός καφές και η Ελληνίδα αεροσυνοδός συγνώμη Θεά. Άψογη η εξυπηρέτηση δυο ώρες πτήση για Φρανκφούρτη.. και από κει Μασσαλία α τι ωραία! Ναι από Φρανκφούρτη έχω ξαναπεράσει καμιά 40ρια χρόνια πριν! Στη Μασσαλία / Avignon με περιμένουν η Florence, η Carina, ο François. Ω τι ευτυχία! Διάθεση άριστη. Χρόνος φιλικός, ατμόσφαιρα πολιτισμένη, το αεροπλάνο Aegean καθαρό, πλήρες επιβατών. Σας αγαπώ φίλοι μου. Καλή συνέχεια, ταξιδέψτε και σεις με την φαντασία σας η όπως αλλιώς θέλετε, όπου επιθυμείτε. Σημείωση: Α ναι η "άπνοια" βιβλίο μαζί με τον Νίκου Κουρμουλή το συγγραφέα μαζί μου.

Η πτήση προς Μασσαλία

Μετά από αναμονή μιας ώρας στη Φρανκφούρτη με πήρε το σιδερένιο πουλί προς τη Μασσαλία. Δίψασα και πείνασα φυσιολογικά αναμένοντας τη πτήση:ν1 λίτρο νερό και μια μπανάνα 6.77€ και τα δυο μου έκατσαν στο λαιμό αλλά μετριάστηκε ο κόμπος καθώς η Lufthansa στη πτήση προσφέρει 0,3 lit και 1 σοκολατάκι για 1.20 λεπτά πτήσης. Έχει όμως και καροτσάκι mini market στο διάδρομο.
Όλα καλά λοιπόν τίποτε το εξαιρετικό, και η ώρα Ελλάδος είναι 13.20 με 1 ώρα διαφορά προς τα πίσω η Γαλλία. 15° βαθμούς η θερμοκρασία. Καλά είναι.
 
Ίσως είναι μια πολύ απομεμακρυσμένη μέρα και δεν μπορώ να το καταλάβω και να τη διαχειριστώ..
Ατμόσφαιρα επαρχιακού εγκαταλελειμμένου δρόμου το αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Όχι λέω από μέσα μου δεν γίνεται αυτό εδώ πρέπει να είναι το μεγαλύτερο αερολιμάνι / αερολιμήν εξαγωγής Γάλλων για διακοπές Μεσόγειο Αφρική και αλλού χαμός. Το καλοκαίρι λοιπόν πρέπει να σφύζει από κόσμο. Και έτσι είναι με διαβεβαίωσε μια δημοσιογράφος κατάλληλη στα τουριστικά και την κουλτούρα.
 
Μεγάλη έκπληξη μου επιφυλάχθη(κε) στο αεροδρόμιο καθώς αντί να δω αναμένοντα προσδοκώμενο πρόσωπο είδα άλλο συνωμότη του προσδοκώμενου. Γρήγορα συνήλθα, αποκατεστάθησαν οι ισορροπίες και τραβήξαμε βόρεια προς Αβινιόν 60 km αφήνοντας πίσω ένα απόλυτα γνωστό μεσογειακό τοπίο δηλαδή πεύκα.
Στο τιμόνι έμπειρα χέρια της περιοχής χειρίζονταν το δρόμο με γνώση εμπιστοσύνη και αεράτη ευθυμία. Ο ουρανός γκρίζος κάτι δεν έκανε καλά ο θεός και ο μετεωρολόγος τον επέπληξε. Θα μπορούσε "καμέμ" να με υποδεχθεί με "σολέϊγ". Δεν πειράζει. 
 
Η Avignon  και το κάστρο της έτοιμη να δοθεί χωρίς οίκτο στον εκατομμυριοστό τόσο εραστή της για να την ανακάλυψη. Το πρόγραμμα έγινε στο άψε σβήσε και ήταν από 4χέρια hand made. Τέλεια. Εποχή καρνάβαλου πήρα μια καλή γεύση από την την Νέα Γουινέα αλλά και από τις προετοιμασίες στην Nice. Καφές δώρα γέλια ρίσλιγκ όλα ανακατεμένα και αργά το βράδυ ύπνο για ανάκαμψη των δυνάμεων εξερεύνησης της πόλης. Και αύριο μέρα όμορφη επί της γης των παπών λοιπόν θα γνωρίσω.
Καληνύχτα 24h00. Έπεται συνέχεια και φωτογραφίες. Καιρός μαλακός θερμοκρασία μέσα και έξω καλοσυνάτη. Ο Φρανσουά στη γκαλερί του, ανυπομονώ να τον δω.. Τα λέμε σύντομα. Γαλλική καλημέρα δηλαδή bonjour a tous et toutes.
 
22/2/2023 Τετάρτη.
 
Ο,τι και να γράψω εγώ για την πόλη Avignon φαντάζει πολύ φτωχό και σίγουρα θα την αδικήσω. Γι'αυτό δίνω το λόγο για γενικές  πληροφορίες  στην βικιπαίδεια
που αν και δεν τη συμπαθώ γιατί την έχω πιάσει στα πράσα κάποτε να μεροληπτεί ασύστολα τη χρησιμοποιώ ωστόσο ως ειδικό εργαλείο.

Η Τέταρτη 22/2/2023 ήρθε αφού απόλαυσα ένα υπέροχο αβινιονέζικο  ύπνο σε ζεστό μαλακό κρεβάτι σπιτιού με κήπο τζάκι και γενικά πολύ καλές ανέσεις απο τη φιλόξενη  Florence  οικοδέσποινα. Η Carina ήρθε αργότερα να με πάρει  κατά της δώδεκα με το αυτοκίνητο για να με οδηγήσει στη καρδιά της πόλης για ξενάγηση. Από ο,τι κατάλαβα έμενα λίγα λεπτά μακρυά από το μεσαιωνικό κάστρο με την παλιά πόλη και το παλάτι των παπών. Χρειαζόταν όμως ένα ημικύκλιο δρόμο να προσεγγίσουμε το κάστρο και περιφερειακά λίγα λεπτά χρόνο να μπούμε στη πόλη από μια επίπεδη ανοιχτή είσοδο.
Εύκολο, με πληρωμή σε έξυπνο μηχάνημα, το πάρκιν στο δρόμο. Αφήσαμε το αυτοκίνητο και αρχίσαμε να περπατάμε προς το κέντρο της πόλης όπου ο François είχε το ιδιόκτητο ατελιέ του. Καιρός μαλακός φιλικός. Στους δρόμους και τα στενά που περπατούσαμε γενικά λίγος κόσμος. Η πόλη καθαρή περιποιημένη ανθρώπινη με σοβαρές υποδομές ανακαινίσεις κτιρίων και καθολικών εκκλησιών. Πολλά αθέατα ξενοδοχεία χωμένα στο παλιό ξεθωριασμένο κιτρινωπό από το καιρό χρώμα και τους σαγρέ τοίχους. Η αυστηρότητα της μεσαιωνικής παράδοσης απαιτεί όλες οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις να γίνονται με την άδεια των αρχών της πόλης και της ειδικής υπηρεσίας.
 
Ο François μας περίμενε με στρωμένο το τραπέζι του repas pour midi μια νόστιμη σαλάτα μαρούλι με φετούλες  κατσικίσιο τυρί και κύβους πρόβειου τυριού. Κόκκοι και τριμμένο πιπέρι και μαλακό ελαιόλαδο σε απόλυτη αρμονία γεύσης ντεκόρ και χρώματος. Βίδες με σολομό και γαρίδες κόκκινο βιολογικό κρασί και φράουλες επιδόρπιο. Εξαιρετική η γαλλική μπαγκέτα 
Αποθανάτισα φωτογραφικά το χώρο και έσπρωξα βαθειά μέσα μου τις ιδέες και τη πληροφορίες που πήρα από το François σε συνέντευξη για τις τρέχουσες και καινοτόμες δράσεις του. Ο χώρος γκαλερί είναι ιδιωτικός με απόλυτο σεβασμό στην ιστορια της πόλης και με άδεια κατοικίας καθώς οι ανάλογοι χώροι ήσαν όλοι + ξενώνας πιστοποιημένοι. Βλέπε φωτογραφίες. Περιττό να σας πω για τον καλλιτέχνη αρχιτέκτονα που επέλεξε αυτόν το τρόπο ζωής σαν επιστέγασμα των αμέτρητων εμπειριών δράσεων και έργων του. Η Carina είναι και η επαγγελματίας φωτογράφος του χώρου και οργανώνει εκεί και προσωπικές εκθέσεις φωτογραφίας. Καφεδάκια οι τρεις μας στην πλατεία μετά κέρασμα μου. Τυπικό bistrot με κλασσικούς Γάλλους και μη σερβιτόρους και αφεντικό. Και φαγητό αν ήθελε κάποιος παρείχε καθημερινά. Τέλεια λοιπόν μέχρις εδώ.

Η Carina με την τραγουδιστή φωνή της δεν σταματούσε να μου εξηγεί τα πάντα για τη πόλη και την μεσαιωνική της ιστορία. Στην πραγματικότητα υπήρξε πόλις κράτος των παπών με όλες τις εξουσίες πάνω τους. Και αυτό έγινε όταν οι πάπες τα χάλασαν με τη Ρώμη και ήρθαν εδώ να ζήσουν και να μεγαλουργήσουν. Επέβαλαν την κυριαρχία τους μέσω της θρησκείας του πλούτου και της καταπίεσης της φεουδαρχίας στους φτωχούς άμοιρους και δυστυχισμένους της εποχής. Ανταγωνιστές στην ντόπια  εξουσία είχαν τους βασιλιάδες οι οποίοι είχα παρόμοια εργαλεία και υποδομές κυριαρχίας. Οι δρόμοι της πόλης έχουν ονόματα επαγγελμάτων του μεσαίωνα.

Μια μαγεία και μεγαλοπρέπεια κυριαρχούσε γύρω και μέσα στο παλάτι των παπών. Φαντάζομαι ότι δεν έμπαινε οποίος και όποιος. Πριν φθάσουμε επισκεφθήκαμε  και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μουσείο και τα έχασα. Εστιατόριο πολυτελείας με πίνακες και σπάνια βασιλικά έπιπλα. Δεν καταλαβαίνεις αν είσαι σε χώρο του τότε η του σήμερα. Πολλοί ήσαν οι επισκέπτες του παλατιού και ήθελε πολύ χρόνο επίσκεψης για τα δεδομένα μας που ήταν πολύ περιορισμένα. Όχι όμως για μια άλλη μέρα κατά μόνας για φωτογραφίες λεπτομέρειες και ιστορία από το υπέροχο βιβλίο ποίημα της Carina για την πόλη και τα κοσμήματά της. Ο Ρον έρεε αθόρυβα στα πόδια μας και η θέα εκτείνονταν ανατολικά μοναδική. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεσαιωνική Ακρόπολη με τον μεγαλοπρεπή (πανάκριβο) επιβλητικό ναό της. 

Ένα νωχελικό τουριστικό τρενάκι πέρασε δίπλα μας αθόρυβα χωρίς να μας ενοχλήσει. Θα ήθελα να είμαι μέσα και να με κάνει ατέρμονες βόλτες καθώς θα διάβαζα η άκουγα η έγραφα η χάζευα.
Κάναμε λοιπόν το κύκλο των παπικών ανακτόρων και λάβαμε έστω και με καθυστέρηση αιώνων την ευλογία τους. Τεράστια τα κονδύλια που απαιτούνται για την συντήρηση τους. Κάποιες πλευρές τους ήταν υπό ανακατασκευή συντήρηση κλπ. Η κάθοδος εγένετο από δυτικά από σκαλοπάτια. Και πάλι περνώντας μέσα από τα δαιδαλώδη δρομάκια συνεχίσαμε να περιπλανιώμαστε στη πόλη η οποία είχε αρχίσει να αποκτά περισσότερη κίνηση. Ο François αποσύρθηκε γιατί αρκετά τον κουράσαμε.

Πιο κάτω βρεθήκαμε μπροστά και μέσα στην ομορφότερη εκκλησία της πόλης τον Άγιο Πέτρο. Αξιοσημείωτες και ακριβές οι αναπαλαιώσεις τεράστιων υπέροχων εικόνων κάδρων και άλλων σημείων. Επισκεφθήκαμε για μια καλησπέρα και την πινακοθήκη Μουσείο Agladon και την σούπερ βιβλιοθήκη Mediatec. Μου υποσχέθηκε ότι θα παραμένει εκεί ακίνητη υπομονετικά για να την επισκεφτώ με την ησυχία μου και με την Florence που είναι μέλος μια άλλη μέρα. Ο τρίτος όροφος σίγουρα είναι με ποίηση.
Τέλος επιστέγασμα αποζημίωση ήταν  από ένα παραδοσιακό φούρνο με απίθανη ποικιλία νόστιμων ψωμιών και γλυκών για το σπίτι. Σίγουρα η Florence είναι λελογισμένα gourmande και μας περιμένει υπομονετικά για ένα reisling.
Και έτσι πέρασε μια ιδιαίτερη και μοναδική ημέρα στην όμορφη πόλη Avignon και αν θέλετε ακολουθήστε μας και πάλι αύριο κάτι ενδιαφέρον θα βγάλει το spontané μας πρόγραμμα.

Καλό πρωί 23/2/2023 φίλοι μου, λεβέντες  και συγγενείς σας αγαπώ πολύ  Χρίστος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 21&22/2/2023
 
























 






















































































































































23/2/2023 ΠΕΜΤΗ

Καλημέρα στις φίλες 
Καλημέρα στους φίλους
Καλημέρα στους ειδικούς
Καλημέρα στους συγγενείς
Καλημέρα στους πατριώτες 
Καλημέρα στους αγωνιστές 
Καλημέρα στον αδελφό μου
Καλημέρα στους κολλητούς
Καλημέρα στους καλλιτέχνες
Καλημέρα στους συγχωριανούς
Καλημέρα στους Κατσιγγριώτες
Καλημέρα στους εκπαιδευτικούς

Μια προγραμματισμένη οστεοπαθητική  ωφέλιμη συνάντηση έλαβε χώρα για λογαριασμό μου σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του πρωινού. Για λόγους υγείας. Στη πραγματικότητα άδραξα μια χαλαρωτική ευκαιρία μετά από ένα εύηχο άκουσμα μιας αντίστοιχης εμπειρίας. Οκ ρε αδελφέ είχα το δικαίωμα μιας και μου φάνηκε ότι θα ευεργετηθώ από ένα πολύ καλό ειδικό. Εξάλλου το γεγονός και μόνο ο,τι ήδη ήμουν χαλαρός γιατί να μην προσθέσω μια ακόμη καταπραϋντική υπηρεσία στο κορμί μου; Πράγματι τα οστά μου χάρηκαν πολύ και αφέθηκαν στις τεχνικές των άκρων των δακτύλων και χειρών του ostéopathe κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Όλα καλά. Έγινε ο,τι έπρεπε λοιπόν στην ιατρική κλίνη ακούστηκαν διάφορα γαλλικά διάφορα κρακ στα πλευρά και αλλού και ένιωσα άλλος άνθρωπος. Τον, ας πούμε ταλαίπωρο Έλληνα, συνόδευε και ειδική συνεπίκουρος καθ' όλη τη διάρκεια της σαρανταπεντάλεπτης θεραπείας γα "ψυχολογικούς" λόγους. Η Florence δηλαδή. Έτσι όλα πήγαν καλά και ευτυχισμένος και χαλαρός απήλθα αφού τσέκαρα τις υπηρεσίες ενός εκτός χώρας ειδικού έτσι για την ιστορία αφού μου δόθηκε η ευκαιρία. Φυσικά αποζημίωσα τον ostéopathe και έλαβα και τιμολόγιο. 

Φεύγοντας έβγαλα και μια αναμνηστική φωτογραφία του ιατρείου από έξω. Αν ναι! ξέχασα να σας πω ότι ζάλησα τον ιατρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης με τα περίεργα αλλά κατανοτά σε μεγάλο βαθμό γαλλικά μου για το ιατρικό ιστορικό μου που ο γιατρός με παρακάλεσε να σταματήσω να μιλάω και να του τα διηγηθώ τα υπόλοιπα στο τέλος της εξέτασης χαχαχα! Η Florence ήδη είχε σκάσει στα γέλια.

Ο εξωτερικός χώρος ήταν ένα ήσυχο καλοδιατηρημένο κομμάτι της πόλης με μια καθολική εκκλησία που θα δείτε σε φωτογραφία και ένα μνημείο πεσόντων θυμάτων του Β' παγκόσμιου πολέμου από άνανδρο χτύπημα της πόλης από το γερμανικά βομβαρδιστικά. Ζήτησα από την Florence να με απαθανατίσει μπροστά στο μνημείο και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να αναζητήσω το ιστορικό πέρα από τη πλάκα Μνήμης.

Μια τεράστια συνοικιακή καθολική εκκλησία με απέραντο ιδιωτικό πάρκιν μου τράβηξε την προσοχή ως κτίριο για εικαστικούς πάντα και όχι θρησκευτικούς. Πάντως και αυτοί έχουν την αξία τους.

Φωτογραφίες λοιπόν τράβηξα την εκκλησία και το περιβάλλον της. Είχαμε και κάποια άνεση χρόνου και κάναμε μια βόλτα κατά μήκος του δρόμου. Με εντυπωσίασε η σήμανση η οποία ήταν ζωηρή σοβαρή και όχι πεθαμένη όπως στη Ελλάδα. Σε κάποια στιγμή τρόμαξα καθώς άκουσα στριγκλιά φρένων και είδα κοκκάλωμα ενός camion στη μέση του δρόμου. Ευτυχώς δεν ήμουνα εγώ που είχα κάνει τη μακακία να επιχειρήσω να περάσω το δρόμο σε άσχετο σημείο από τη διάβαση πεζών η διάβαση ασφαλείας όπως τη λένε.  Θα μπορούσε άνετα να είναι χαχαχα η περίπτωση μου.

Η ημέρα φυσικά είχε το πρόγραμμα της και χαρακτηρίζονταν από ιατρική χαλάρωση μεσημεριανή γρήγορη μαγειρική και επίσημο δείπνο στην προσεγμένη οικία βιβλιοθήκη εργαστήριο της Carina.

Γεύματα συμπαθητικά απλά νόστιμα και ευγενικά υποστηριζόμενα από κάποιους κανόνες εστιατοριακής τέχνης, από γλυκές φιλικές παρουσίες από ωραία σκεύη και πολύ χιούμορ με γαλλικές και ελληνικές (μεταφρασμένες στα Γαλλικά) ατάκες λέξεις και γέλια. Και οίνον.

Το  μεσημεριανό μενού ήταν μια σαλάτα και μανιτάρια αλα moi δηλαδή Χρήστος
Του έδωσα και όνομα. 
Θα σας διηγηθώ τη σύνθεση / παρασκευή / παράθεση.
Είχε περισσέψει από το βράδυ μια ανίατη ντελίβερυ μαρουλοτοματοσαλάτα με μια κρεμμοειδή άγευστη φέτα τυρί. Σας πληροφορώ ότι έπεσε θύμα μιας αναβάθμισης με ορυκτό αλάτι λίγο πιπέρι μια πεντανόστιμη μουστάρδα Dijon  και μαγιονέζα. Κάποιες ξεχασμένες βραστές πατάτες πήραν και αυτές μέρος στην ιεροτελεστία σε σχήμα ζαριών. Λαδάκι ελιάς και αυτό μου ζήτησε να στάξei μέσα. Ανακάτεμα. Η ιστοριούλα αυτή (μετατροπή) πήδηξε από το μπωλ της και  κάθησε στη μέση ενός πιάτου πάνω σε μια φαρδιά φέτα σαλαμιού αέρος. Έγλυφα τα δάκτυλα μου. Δεν είπα τίποτα αργότερα του γείτονα Ινδού εστιατόρια μάγειρα ότι την πείραξα.. χαχαχα.

Όσον αφορά τα μανιτάρια τώρα πρέπει να ομολογήσω ότι η Florence είχε όλα τα εργαλεία και τα υλικά συστατικά να τα δουλέψω.

ΥΛΙΚΑ και άλλα κατά σειρά μήκους γραμμής
  1. Σκόρδο
  2. Μανιτάρια
  3. Κρεμμύδια
  4. Λαδάκι ελιάς 
  5.  Ορυκτό αλάτι
  6.  Τέσσερα πιπέρια 
  7. Λίγο μουσταρδίτσα
  8.  Νομίζω λίγο βαλσάμικο
  9.  Κομμάτια σαλαμιού Guizot
  10. Μπύρα χωρίς αλκοόλ για σβήσιμο
  11. Απόλυτα ρυθμιζόμενη φλόγα γκαζιού 
  12. Ανεξέλεγκτη επιθυμία και τεχνική για επιτυχία
  13. Απόλυτη σιγουριά για επιτυχημένο αποτέλεσμα
  14.  Foction suplementaire : Cusinier personnel de Florence
  15.  Foncion unique : Vacances hors d' habitude, Avignon, France
  16. Και ως προϋπόθεση καμιά δοκιμή ή μή στο πιάτο την ώρα της απόλαυσης.
Σύντομη περιγραφή του μαγειρέματος. 

Το λάδι κύλησε στη κατσαρόλα μόνο του, τα κρεμμύδια δέχτηκαν να ψιλοκοπούν αλλά με παρακαλητά  να μην με κάνουν να δακρύσω. Το σκορδάκι δεν έφερε αντιστάσεις στη κοπή. Τα μανιτάρια υπέστησαν και αυτά τεμαχισμό σε όμορφες φετούλες. Δεν είπαν όχι στην συνεύρεση με τα κρεμμυδάκια ούτε και με μπανάκι αργότερα με τον αφρό της αθώας από αλκοόλ μπύρας. Τέλος πάντων προστέθηκαν και τα καρυκεύματα και τα κομματάκια αυτού του περίεργου σαλαμιού. Ανακάτεμα και στη φλόγα υπό παρακολούθηση μην πάθω καμιά ζημιά μπλα μπλα..
Αποτέλεσμα; Τέλειο και κάθισμα στο πιάτο.
Στο πιάτο δόθηκε το περίεργο όνομα 
<<Je vous aime différemment>> ή "σας αγαπώ διαφορετικά" μανιταράκια μου.. και οι απόδειξη μόνο δυστυχώς από φωτογραφίες!
 
Στης Carina το σπίτι
 
Το βραδάκι ήταν κλεισμένο εδώ και 2 μέρες στο σπίτι της Carina. Στις 19.30 έπρεπε να ήμαστε σε μια άγνωστη διεύθυνση όπου υπήρχε μια πολύ χαριτωμένη διώροφη κατοικία με κήπο, δένδρα και ΝΑΙ πουλιά. Κρατήστε σημείωση ..πουλιά.. Το καλοκαίρι διαθέτει και πισίνα! Εδώ επρόκειτο να βρεθούμε καλεσμένοι της Carina, η Florence και εγώ.
Κατ' αρχάς μας ξενάγησε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Διακόσμηση πλούσια, καλαίσθητη με γούστο. Πολλά κάδρα με δικές της φωτογραφίες από επισκέψεις σε διάφορους τόπους και εστίαση τη λεπτομέρεια. Οι φωτογραφίες ήσαν κολλημένες σε ένα πολύ ελαφρό υλικό "de plume" πούπουλου. Τοίχοι λευκοί με φόντο τους απέναντι σε χρώμα Κεραμιδί. Πολλοί φίλοι της ήσαν τυχεροί που γίνονταν λήπτες ενός θαυμάσιου προσωπικού πρωτότυπου δώρου. Βιβλία βιβλία βιβλία παντού. Όλα τα έχει διαβάσει. Πάντα μαζί της όπου και αν πάει έχει μαζί της μερικά. Μέρος της βιβλιοθήκης φαίνεται σε μια φωτογραφία γιατί ντράπηκα να εξασκώ το χόμπι μου με μανία σε ένα ξένο ή φιλικό σπίτι. Όμως έβαλα μέσα μου μπόλικες ιδέες. 
 
Ο βεραμάν καναπές ήταν πολύ αναπαυτικός και απέναντι από τις δύο κυρίες που τέθηκαν αμέσως σε μια χαλαρωτική διάθεση ανακατεμένη με ευθυμία, γέλια και χαρούμενες εμπειρίες από τη ζωή τους στις εκδρομές τους τις διακοπές τους και φυσικά στην Ελλάδα. Δεν δίστασα να πάρω πολλές φωτογραφίες και ένα μικρό video. 
Καθώς μου ζήτησε να της πω τι ποτό θα πάρω, μου παρουσίασε ένα λευκό κρασί και ένα ζυμωμένο πρασινωπό τσάι Ινδίας σε όμορφη φιάλη. Αμέσως ο νους μου πήγε σε ένα Khir από ένα Riesling με ένα λικεράκι από framboises.Τη θέση του λικέρ πήρε το Ιδικό ποτό ελαφρά αλκοολιζέ και έγινε ένα τοπικό θαυμάσιο κοκτέιλ. Πολλά ειπώθηκαν πολύ γέλιο παράχθηκε γιατί οι δύο κυρίες ειναι ένα εκρηκτικό μείγμα ευθυμίας καθώς έχουν άπειρες ακόμα και κοινές εμπειρίες. Ισως μια μέρα θυμηθώ και ίσως οι φωτογραφίες μαρτυρούν.

Περάσαμε στο τραπέζι που ήταν  στρωμένο καλλίτερα και από εστιατορίου. Menou απλό. Παέλα πολύ νόστιμη. Σαλάτα πράσινη φρέσκια με dressing. Τυριά: Brie και La Chevre. Υπέροχες στιγμές, γεύσεις, βλέπε φωτογραφίες.. Αδύνατον να περιγράψω τώρα, παρόλο που θα το ήθελα το δείπνο. Επιφυλάσσομαι..
Δείτε πάρα κάτω ανακατεμένες τις φωτογραφίες της ημέρας και ο,τι θυμηθώ θα το προσθέσω.
Θυμάστε ότι μιλήσαμε για πουλιά.  Λοιπόν η Carina όπως συνηθίζει αγαπά τα πολύ ιδιαίτερα βιβλία. Βρήκα λοιπόν ένα βιβλιαράκι πολύ συμπαθητικό για τα πουλιά (του κήπου της) χαχαχα πάνω στο τραπέζι και μέχρι να το προμηθευτώ το φωτογράφησα να το διαβάσω. Πέρα αυτό η Carina προσφέρθηκε να μου δανείσει για λίγο. Τι όμορφα! "avec plaisir merci beaucoup Madama Carina"






















































































24/2/2023 Παρασκευή

Μια εξαιρετική Ιρανική μουσική βραδιά!
Δεν περίμενα μια τέτοια μουσική ομορφιά.

Καλημέρα και καλησπέρα σε όλους σε όλους.
Σήμερα το μενού της ημέρας περιλάμβανε ψώνια σε ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ λεκρέρκ και βραδιά με ιρανικά ερωτικά τραγούδια από ποίηση γνωστών Ιρανών ποιητών. Η μουσική βραδιά έκλεισε με το μπέλα τσάο στα ιρανικά. Εδώ μόνο τα ακούσματα θα μπορούσαν να αποδείξουν πόσο όμορφα ήσαν. Ίσως κάποιο βιντεάκι κάτω των 20'' θα περάσει από το blog διαφορετικά θα ανεβάσω video στο fb.

Μπιφτέκια η συνταγή:
  1. Μπιφτέκια 
  2. Μπασμάτι ρύζι πιλάφι
  3. Καρότα γλασέ με κρεμμύδι
  4. Σάλτσα με υλικά από το μαγείρεμα
  5. των μπιφτέκια και καρότα.
  6. Κιμάς μοσχαρίσιος για 2 άτομα 
  7. Κρεμμύδια
  8. Μαϊντανός
  9. Αυγά 2
  10. Ψωμί η φρυγανιά 
  11. Λάδι 
  12. Μουστάρδα
  13. Αλάτι
  14. 4 Πιπέρια
  15. Ρίγανη ή θυμάρι
Ωστόσο δεν χρειάστηκε να φτιάξω νέα σάλτσα καθώς είχαν μείνει από χτες πεντανόστιμα μανιτάρια. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό γευστικά. Ελαφρό μενού συνοδευόμενο από σαλάτα μαρούλι και dressing για όποιον ήθελε. Βλέπε φωτογραφία. Η φιλοσοφία ήταν: μάτι ευχαριστημένο. Η γεύση έπεται. Ωστόσο πέτυχαν και τα δύο.

Εν τω μεταξύ η Florence επικοινώνησε με την Carina για λεπτομέρειες της μουσικής βραδιάς ώρα κλπ.. ανυπομονησία για να παρακολουθήσουμε. Ήμασταν σίγουροι ότι θα ήταν κάτι το εξαιρετικό.

Κατά την διάρκεια της ημέρας δεν έπαψα να λαμβάνω πολιτική ενημέρωση για την Ελλάδα. Πράγμα καθόλου δύσκολο. https://www.avgi.gr/ Θυμήθηκα όταν 1974-1976 ήμουν στο Στρασβούργο όπου είχα ανακαλύψει ένα περίπτερο στα σύνορα με την Γερμανία που πουλούσε Ριζοσπάστη και Ακρόπολις και είχα λύσει το θέμα συν την ενημέρωση από γράμματα που ελάμβανα από φίλους.

Το συγκλονιστικό των ημερών ήταν αυτή η πολιτική βρωμιά της Νέας Δημοκρατίας που σκάρωσε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κυρίου Νίκου  Παππά. Καραμπινάτη γκάφα διέπραξε η κυβέρνηση πριμοδοτώντας και συσπειρώνωντας την αντιπολίτευση. Πρέπει να απευθύνεται σε πολιτικά ηλίθιους ακροατές και με επιχειρήματα της οκάς προσπαθούν τα στελέχη της να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κρίμα που τόσο κόσμος τα τρώει στη μάπα που λέμε. Για γέλια και για κλάματα. Άξιοι.

Το ιρανικό μουσικό σχήμα αποτελείτο από 4 άτομα δείτε τη μπροσούρα. Η βαθειά μπάσα φωνή της τραγουδίστριας ερχόταν από τα βάθη του παρελθόντος του μέλλοντος του Ιράν και ταυτόχρονα από το παράδεισο και το σύμπαν το φως και το σκοτάδι. Οι ερωτικοί λιγμοί υπονοούσαν όχι μόνο αγάπη και σεβασμό στην πατρίδα και το λαό που υποφέρει από ένα αυταρχικό καθεστώς αλλά και προετοιμασία για επανάσταση και λύτρωση. Respect.
Πολλές φωτογραφίες, vidéos selfies με Carina και Florence και αγορά cd.
Συνομιλία με το Δαρείο για τις επαναστατημένες γυναίκες του Ιράν και τις κινητοποιήσεις και την διεθνή αλληλεγγύη.
Αργά επιστροφή στο σπίτι και αναστοχασμός τη νύχτα και το πρωί.



























26/2/20 Σάββατο

Το μενού της ημέρας περιελάμβανε έγερση αργά. Πιάσαμε μεσημέρι στα κρεβάτια. Φαγητό πάστα με αυτοσχέδια σάλτσα από τοματίνια και κρεμμύδι και άλλα υλικά, ζαμπόν και πράσινη σαλάτα στο πιάτο. Γεύση πολύ καλή. Πήρα άριστα και επιφωνήματα  ικανοποίησης από την Florence. Φωτογραφίες πάντα. Καιρός συννεφιά και λίγο κρύο. Καθόλου δεν μας ενδιέφερε. Περιμέναμε και πάλι τη μουσική έκπληξη της ημέρας που ήταν μια βραδιά καραόκε. Μια γαλλική συνήθεια άριστα οργανωμένη από την ένωση δικαστικών υπαλλήλων του δικαστικού μεγάρου και των δικαστικών θεσμών της πόλης υπέρ αναπήρων. 

Η Florence είναι σημαντικός κοινωνικός παράγοντας και συμβάλει με τη δράση της σε διάφορες πρωτοβουλίες.  

Greffière au Tribunal Judiciaire d'AVIGNON Secrétaire de section Justice et élue au sein de la CFDT, également Présidente de l'Association Régionale Socio-culturelle de la Cour d'appel de NIMES

FLORENCE: Γραμματέας στα Δικαστήρια της AVIGNON. Γραμματέας του τμήματος Δικαιοσύνης και εκλεγμένη στα πλαίσια της CFDT, επίσης Πρόεδρος του Περιφερειακού Κοινωνικο-πολιτιστικού Συλλόγου του Εφετείου NIMES.

Η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν 15 χιλιόμετρα βόρεια ανατολικά  της Avignon και συμμετείχαν 100 άτομα.

Έγινε πολύ καλή γιορτή άκουσα ωραίες φωνές να δείχνουν το ταλέντο τους στο μικρόφωνο και στους συναδέλφους. Η οργάνωση της διασκέδασης τέλεια. Το φαγητό και πάλι παέλα πολύ καλό. Πρώτη φορά είδα ένα τόσο μεγάλο ταψί παέλα. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους Γάλλους που όλοι έθρεφαν αγάπη για τη Ελλάδα και κάποιοι είχαν πάει διακοπές.  Χορός ξέφρενος η χαλαρός και τραγούδια μέχρι τις 2 το πρωί. Η Florence και η  Carina ήσαν μέσα στο στοιχείο τους.

Εδώ παρακάτω παραθέτω τις γνωριμίες που έκανα και θυμάμαι τα αστεία που τους έλεγα και γελούσαμε. Συμμετοχή απερό φαγητό κρασί 22€
  • Jean Luc et Paul a la entrée
  • Eliane accueil 
  • Carina 
  • Philippe chauffeur personnel de Flo
  • Florence
  • Carole présidente 
  • Corinne trésorière 
  • Pierre est venu à Athènes a 1984
  • Lili sa femme d'aujourd'hui
  • Jean Luc
  • Charlotte
  • Christian architect des bâtiments sociaux et pour handicapés Llopis
  • Delphine une femme sympathique avec le bâton 
  • Richard vice président barman 
  • Christelle 
  • Patricia fait des gravures chanteuse aussi très sympat a 2 enfants et élabore le bois est peintre aussi.
  • Sylvain fromager ami de Florence
  • Nadia a dancé avec sa fille
Έτσι περάσαμε μια ακόμη όμορφη έξυπνη βραδιά χάρις στη Florence την Carina και τους φίλους και συναδέλφους. Πήραμε πολλές φωτογραφίες vidéo και selfies.









































26/2/2023 ΚΥΡΙΑΚΗ
Ακολουθεί..
Η ημέρα αυτή ήταν ημέρα ανάπαυλας και αφιερώθηκε στα παραλειπόμενα της εκδήλωσης της συλλογικότητας a.p.r.e.s καθώς και στο ρόλο και την αποστολή του θεσμού αυτού. Εδώ από το στόρυ που η Florence ανέφερε κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα σύλλογο υποστήριξης καρκινοπαθών και άλλων νοσούντων και φίλων αυτών στο οποίο ηγείται μια πολύ δραστήρια νοσήσασα γυναίκα η Carole. Η τελευταία έπασχε από λευχαιμία και ύστερα από μια απίθανη περιπέτεια η υγείας χάρις στην αποτελεσματική διαδικασία υποστήριξής της από γιατρό εκπαιδευτή κατόρθωσε να την αντιμετωπίσει και να συνεχίσει τη ζωή επιθετικά βοηθώντας νοσούντες και άλλους. Με κόστος βέβαια απώλειας μέλους της σωματικής της ακεραιότητας. Ωστόσο αποδείχτηκε πολύ δυνατή και υπεράνω απώλειας. Βλέπε συνέντευξη στα γαλλικά εδώ προσεχώς. 

27/2/2023 Καθαρή Δευτέρα.

Καμιά σχέση η ημέρα αυτή με την ίδια μέρα στην Γαλλία. Υπάρχει αντίστοιχη νομίζω αλλά ακολουθεί το ημερολόγιο του καθολικού Πάσχα. Ωστόσο δεν πέρασε καθαρή και δεν στερήθηκε από βόλτα και ωραίο φαγητό. 
Η Flo καθάρισε γι'αυτό από πολλές μέρες πριν. Στα πλαίσια επαγγελματικής σύσκεψης με συναδέλφισσες του δικαστικού χώρου για θέματα προγραμματισμού δραστηριοτήτων της επαγγελματικής Ένωσης στην οποία είναι πρόεδρος είχε προγραμματίσει ένα γευστικό γκουρμέ γεύμα σε ένα όμορφο κλασσικό εστιατόριο μπαρ λίγα μέτρα από το Μέγαρο της Δικαιοσύνης στο κάστρο. Εδώ κάτ' αρχάς η συνεστίαση 5 ατόμων ήταν συναδελφική μετά εξελίχτηκε σε ποιο χαλαρή και φιλική με μπόλικα αστεία ανταλλαγή εμπειριών από την ζωή και έκφραση επιθυμιών για δράση, ταξίδια Ελλάδα, ποίηση κλπ. Ανταλλάξαμε ονόματα όπως Stefanie, Christiane, Sylvie, και ας πούμε Σαίντυ μια μελαχρινή καλλονή με έντονα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στις κάτω της Μεσογείου και συγκεκριμένα Αλγέρι. Φωτογραφίες ανά δύο αλλά και όλοι μαζί από την maître της τραπεζαρίας, θα μείνει αξέχαστη. Η ημέρα εργασίας και γεύματος έκλεισε στην αίθουσα συνεδριάσεων βιβλιοθήκης του μεγάρου όπου συνεχίστηκε η διαβούλευση με τον γράφοντα να χάνεται στην ανάγνωση αποσπασμάτων από τη θάλασσα τόμων δικαστικών πεπραγμένων και κωδίκων, βλέπε φωτογραφίες.

28/2/2023 Τρίτη

Το πρόγραμμα περιλάμβανε (το ψιλιάστηκα αλλά ήταν αργά) μαγείρεμα στο σπίτι για μεσημέρι χοιρομέρι λουκάνικα πατάτες parisienne συν σαλάτα. Μη ζητάτε λεπτομέρειες μαγειρικής δεν ήταν τίποτα σπουδαίο αλλά ίσια ίσια για ξεκάρφωμα. Ωστόσο τα μαχαίρια και τα πηρούνια ήσαν έτοιμα και όρθια για το βράδυ. Είχε προηγηθεί εργασία στο Μέγαρο το απόγευμα και ένα κρύο αβάσταχτο στο δρόμο.
Raclette des fromages au Jardin des bières. Καλεσμένοι από τον Sylvain ήταν μια εξαιρετική γευστική εμπειρία σε ένα ιδιαίτερο χώρο. Στριμωγμένοι όμορφα σε ένα μπανκιέ τραπέζι μισοόρθιοι μισοκαθισμένοι χαχανιζαμε, πίναμε, δοκιμάζαμε τα τυράκια απολαμβάναμε το θέαμα ντεκόρ των τυριών δοκιμάζαμε και και κυρίως ανταλλάζαμε ατάκες Τσιν Τσιν και σέλφις.

Florence
Carina
Philippe 
Helline
Freddy
Corinne 
Philippe
Christos 
Théo barman voir photos

1/3/2023 Τετάρτη 

Κρύο αλλά και ήλιος. Σήμερα μας κέρδισε η αυλή της Florence. Μου άρεσε να μιλήσω με τα διάφορα ντεκόρ και τα κυκλάμινα του / της.  Καλό μήνα λοιπόν φίλοι μου και καλή σαρακοστή. Από Ελλάδα μαθαίνω ότι η γιορτή ανώμαλος δρόμος Αλεποχώρι εστέφθη  με απόλυτη επιτυχία. Μπράβο Χρήστο Παναγιώτη και συνεργάτες..

Le jardin de Flo: "Un soleil aux paramètres sublimes"


Un après-midi aux alentours d'Avignon avec Flo et Carina. Le fort Saint André, des tours et un village médiéval à Villeneuve Les Avignon. Magnifique paysage et de valeur préservée avec grand respect par la ville. Absolument à visiter. Ensuite une belle soirée sur Avignon en passant devant le Palais des Papes (3)

Ένα απόγευμα γύρω από την Αβινιόν με τον Flo και την Carina. Φρούριο Saint André, πύργοι και ένα μεσαιωνικό χωριό στο Villeneuve Les Avignon. Υπέροχο τοπίο και αξία που διατηρεί με μεγάλο σεβασμό η πόλη. Απολύτως για επίσκεψη. Στη συνέχεια, μια όμορφη βραδιά στη gallerie του François με φαγητό και προβολή φιλμ "les discours du roi" μια βρετανική αλληγορία για τους βαστάζους των βασιλέων της Αγγλίας περνώντας μπροστά από το Palais des Papes (3)

Βλέπε φωτογραφίες εδώ:


2/3/2023 Πέμπτη 

Φαγητό στο σπίτι εργασία της Florence  νομίζω απόγευμα μόνο. Έξοδος.

3/3/2023 Παρασκευή 

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές της οργάνωσης επίσκεψης μου στο Μουσείο Petit Palais d'Avignon. (François, Carina Florence). Μια ωραία πολιτιστική ημέρα, πλούσια σε όμορφους πίνακες εποχής πριν την Αναγέννηση 1.300-1.600 μχ. μέχρι και Μποτιστέλι. 
Ανάμεσα στις φωτό θα δείτε και τους 
Sébastien et Fabrice les deux gardiens des trésors sublimes d' Avignon. Ευγενικοί συμπαθείς ανθρώπινοι γνωρίστηκα και μίλησα αρκετά μαζί τους υψώνοντας το έργο  και τη παρουσία τους. Μάλιστα ήταν ο Fabrice που μου υπέδειξε το πίνακα του ίδιου του Μποτιτσέλι από τους 4 που εκτείνονται στην αίθουσα. Οι άλλοι και αυτοί προέρχονταν από το εργαστήριο του Μποτιτσέλι μαθητές και δάσκαλος κορυφή τους είχαν φιλοτεχνήσει.

Un grand merci aux organisateurs de ma visite au Musée du Petit Palais d'Avignon. (François, Carina Istre, Florence Evrard). Une belle journée culturelle, riche en belles peintures d'époque pré-Renaissance 1300-1510 après JC. même Botticelli. Parmi les photos vous verrez aussi Sébastien et Fabrice les deux gardiens des trésors sublimes d'Avignon (03/03/2023) (3de3)

Με κομμένη την ανάσα
Από μακρυά ακολουθώ 
Τους λιγμούς οδύνης μανάδων
Αδελφών και πατεράδων
που με άνθη πικρής ανοίξεως
και ποταμούς δακρύων 
Ρένουν τους αδικοχαμένους
Και με κατάρες "λούζουν 
τους δολοφόνους" και την σκληρή 
τιμωρία τους περιμένουν.. 
Και δεν μπορώ να σωπάσω..
Και δεν μπορώ να αντέξω 
τη τραγωδία..
ΧουΡου 3/3/2023

Μεσολαβεί ποιητική βραδιά με θέμα Aragon "τα μάτια της Έλσας" το περιεχόμενο της ακολουθεί εδώ προσεχώς..
 
Φωτογραφίες Petit Palais Musee 





















































4/3/2023 Σάββατο

Πρωινό με φρέσκια χωριάτικη μπαγκέτα pain aux raisins croissant café thé yaourt et communication avec Vassilis και ανταλλαγή νέων από Ελλάδα. Σημειώνω ότι πολύ κοντά είναι ένας καταπληκτικός συνοικιακός φούρνος με πολλά είδη βουτημάτων, ψωμιού και άλλων αρτοσκευυασμάτων. Ωραία εμπειρία βοήθημα σημαντικό για τη πορεία στο μέλλον..
Σήμερα μας περιμένει ένας ιδιαίτερος χώρος για εξερεύνηση. Είναι η όπερα της πόλης Avignon. Η Florence έχει κλείσει ραντεβού για επίσκεψη με ξενάγηση. Κατεβήκαμε στη πόλη συνδιάζοντας IX και ένα μικρό δημοτικό λεωφορείο δωρεάν. Από την πλατεία πάπας Πίος μέχρι τη πλατεία όπερας ένα όνειρο δρόμος αν και ακόμα δεν ήταν μεσημέρι. Πολλές φωτογραφίες καθ' οδόν φωτογραφίες των πάντων κτιρίων όμορφων καταλόγων φαγητών σε μαυροπίνακες κυρίως. Κάπου στην είσοδο της όπερας μας περίμενε ο Μολιέρος και πριν μπούμε στην όπερα τον ρώτησα τι σκεφτόταν για μένα έτσι που καθόταν σκυφτός. 
και μου απάντησε "ότι είμαι ένα καλό παιδί φίλος της τέχνης και των γραμμάτων και χάρηκε ήρθα με την Florence να τον δούμε".

Για την ξενάγηση η διοίκηση της όπερας μας διέθεσε δύο ταπεινούς και συμπαθείς νεαρούς ξεναγούς τον Ougo και τον Albin οι οποίοι με χαλαρή φωνή ζέση γνώση και αγάπη μας ταξίδεψαν από την δημιουργία της όπερας μέχρι σήμερα. Δηλαδή τα παρασκήνια και τους χώρους των καλλιτεχνών μέχρι τον κύριο χώρο την πλατεία. Η οροφή καλύπτεται από τοιχογραφίες και ένας λαμπρός πολυέλαιος lustre μετέδιδε στους επισκέπτες επί τόπου ο,τι είχε και δεν είχε δει και ακούσει από την ημέρα δημιουργίας της όπερας. Μας είπαν τόσα πράγματα οι ξεναγοί που αδύνατον να τα συγκρατήσω. Πάντως το 1825 άρχισαν οι παραστάσεις. Πάνω από 💯 100 ειδικότητες 
ασχολούνται η ασχολούνταν στο χώρο χώρια οι καλλιτέχνες. Ίσως μια τυχαία αποκρυπτογράφηση των πολλών μικρό βίντεο που πήρα θα μας έδινε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Φυσικά και το site της όπερας. Εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν οι αλληγορικές τοιχογραφίες της τραγωδίας και της κωμωδίας του θόλου. Προσπάθησα αρκετή ώρα με το τομάρι το κινητό να βγάλω θέμα αλλά του καλού. Τελικά ζήτησα από την Florence να βιντεοσκοπήσει αυτό που επανέλαβα αυθόρμητα στα νέα παιδιά: την τραγωδία και την κωμωδία της Ελλάδας με δυο λόγια. Ιδού.

Εδώ έκανα μια μικρή ομιλία στα γαλλικά κατά την ξενάγηση μέσα στη όπερα από 2 παρουσιαστές. Μας μίλησαν λοιπόν για τις παραστάσεις στην οροφή της όπερας κατασκευασθείσης το 1825 σημειώστε την ημερομηνία ενώ η Ελληνική επανάσταση ήταν στα πάνω και τα κάτω. Στο θόλο οι καλλιτέχνες αναπαραστούσαν γενικά την τραγωδία και την κωμωδία. Τότε δοθείσης ευκαιρίας τους μίλησα για την τραγωδία των Τεμπών και ότι οι υπεύθυνοι θα υποστούν την Νέμεσις και ως κωμωδία τους 2 πολιτικούς Ελλάδας Γαλλίας ως μια προσωπικότητα ρεζίλι των σκυλιών Μητσομακρονάκης η Μακρομητσοτσάκης εκπροσώπους του άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

Και στα γαλλικά Google translate :

Ici, on m'a donné une petite conversation en français lors de la visite guidée à l'intérieur de l'opéra par 2 présentateurs.  Alors ils nous ont parlé des représentations sur le toit de l'opéra construit en 1825 marquant la date alors que la révolution grecque était en haut et en bas.  Dans le dôme, les artistes représentaient généralement la tragédie et la comédie.  Ensuite, étant donné l'occasion, je leur ai parlé de la tragédie de Tempe et que les responsables subiront le Nemesis et comme une comédie les 2 politiciens de Grèce et de France comme une personnalité comique européenne "Mitsomakronakis" ou Makromitsotsakis représentants du néolibéralisme effréné..

Η ξενάγηση κάποτε πήρε τέλος και για επιβράβευση του κόπου των ξεναγών είπα τα καλύτερα επαινετικά λόγια στους προϊσταμένους των δύο ευγενικών νεαρών που έκαναν τόσο κόπο να μας μεταφέρουν καλλιτεχνικά σε μια άλλη πραγματικότητα αυτή του θεάτρου. Όσον αφορά την δική μας επιβράβευση για κόπο χρόνο και ιδέα μας περίμενε παρακάτω στην πολυσύχναστη οδό της δημοκρατίας  δηλαδή σαν κάποια Ερμού αλλά πολύ μεγαλοπρεπή με μαγαζιά παλιά κτήρια μουσεία εθνικό γραφείο τουρισμού ένα γευστικό εστιατόριο. Εκεί απολαύσαμε ένα faux-filet με σάλτσα café de Paris frittes et salade verte. Το γεύμα συνόδεψε διακριτικά ένα λευκό κρασάκι κατά τη διάρκεια και με επιδόρπιο φλαμπέ "μπαμπά ο ρουμ" και σοκολατόπιτα με παγωτό (pour Florence) κλείσαμε το παραθυράκι από το μεσημεράκι..

Ένα πλούσιο μουσείο με πανσπερμία γλυπτών, επιτύμβιων, κεραμικών ακόμα και ελληνικών ρωμαϊκών αναγεννησιακών κλπ μας περίμενε ανοιχτό για προστιθέμενη πολιτιστική αξία.. θαύμα ωραία όμορφα..

Η μέρα δεν έμελε να σωθεί σύντομα. Ψώνια σπίτι και πάλι αργότερα στη πόλη για σινεμά και μπιστρό μέχρι αργά. Ο François και η Carina είχαν επιλέξει το έργο μια ισπανική ρομαντική ερωτική τραγωδία βγαλμένη μέσα από το μύθο των νερών ενός χειμάρρου της Valencia. "Νερό γυναίκα έρωτας δράμα" δικός μου ο τίτλος. Στο μπιστρό της Ουτοπίας κλείσαμε με ευχαρίστηση και γεύση ταρτίνες και πανδαισία λαχανικών σε σαλάτες την όμορφη βραδιά. Ευχαριστώ απεριόριστα όλες τις εξαιρετικές αυτές προσωπικότητες που παλεύουν με απλές κινήσεις να κάνουν την ζωή τους και ζωή μας πιο ευχάριστη.

Αύριο δηλαδή Κυριακή 5/3/2023 το φανταστικό ταξίδι θα συνεχιστεί στο Palais des Papes με τη Florence και ενδεχομένως την Carina. Βέβαια μένει και το μουσείο Agladon που θέλει υπόσχεση η Carina να το δούμε. Το μουσείο αυτό υπεραγαπά η Carina  και εργάζεται με τέχνη αγάπη και επαγγελματισμό για τη διάδοσή της φήμης του εντός και εκτός της Γαλλίας. Είναι υπεύθυνη δημοσίων διεθνών σχέσεων του θεσμού αυτού.

Photos et à bientôt 
 


















































 




























Albin et Οugo opéra 













































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου