Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ο κύριος Δεκέμβρης, O Kyrios Dekemvris, Mr December, Monsieur le Decembre, Nafplio


 ΠΛΗΣΙΆΖΟΝΤΑΣ Ο ΚΎΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Αυτός ο Κύριος (Δεκέμβρης) έρχεται κάθε χρόνο τέτοιο καιρό. Φέτος καθυστερεί λίγο. Την ημέρα παίζει κρυφτό με τα σύννεφα, τον ήλιο και τις σταγόνες της βροχής. Κλεισμένος σε έναν μετεωρολογικό σταθμό ρυθμίζει τις θερμοκρασίες. Την νύχτα δείχνει τα δόντια του χαμογελώντας σαρκαστικά.
Τα μηνύματα του τα μοιράζεται με ευφάνταστο τρόπο με την κοινωνία και αφήνει τον καθένα να κάνει ό,τι καταλαβαίνει.
Ο κύριος Δεκέμβρης είναι καθ' όλα ένας αξιοπρεπής, ειλικρινής, σοφός, ρομαντικός, έντιμος κύριος λίγο ηλικιωμένος που περιφέρεται σε πόλεις χωριά ύπαιθρο και βουνά ελεύθερος μοιράζοντας τις παροιμίες του, τις γιορτές και τις παραινέσεις του. Με την πολιτική δεν ανακατεύεται αν και τον πιέζουν αφάνταστα.
Αν τον δείτε στον δρόμο δεν θα τον "κόψετε" εύκολα. Είναι συγκεντρωμένος στο έργο του. Κλαίει γελάει λέει αστεία. Μιλάει στο κινητό συγκρατημένα. Του αρέσει η tête à tête επικοινωνία και περνώντας από γνωστούς τους χαιρετά ευγενικά και τους πετάει μια ατάκα κομπλιμέντο.
(Το προφίλ του κυρίου Δεκέμβρη συνεχίζεται του χρόνου το Δεκ. 2024!)
Όλα αυτά τα φαντάζομαι..
- Κάθομαι στης πόλης το καφέ
- Περπατώ στου βουνού το μονοπάτι στην Άρια (https://www.iliothea.gr/) και απολαμβάνω την χειμωνιάτικη εκεχειρία που μου χορηγεί ο εξαιρετικός κύριος Δεκέμβρης.
- Απολαμβάνω την υπέροχη θέα της πολης του Ναυπλίου χωρίς ενοχλητικά οπτικά εμπόδια κοινώς καλώδια..
- Επισκέπτομαι το μυθικό τοπόσημο της περιοχής δηλ. την πηγή Κάναθο όπου λούζονταν οι νύφες πριν δοθούν ολόπλευρα στους γαμπρούς. Βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια την μαρμάρινη μπανιέρα και μια εξ αυτών ολόγυμνη να απολαμβάνει το μπάνιο της.
- Αποτίω φόρο τιμής στον παρακείμενο ανδριάντα του πεσόντα μαχητή υπέρ ελευθερίας Σπύρο Διοβουνιώτη και του υπόσχομαι μελέτη του ιστορικού του υστεροχρονικά
- Συμβουλεύομαι τον Κύριο Δεκέμβρη μέσω του έξυπνου κινητού μου, ώρα, θερμοκρασία, καιρό κλπ και προεκτείνω το οδικό δρομολόγιο προς την Αγία Μονή - Ζωοδόχο Πηγή βόρειο ανατολικά του Ναυπλίου στη ίδια τοποθεσία Άρια.
- Εκπλήσσει το ανέλπιστο dépaysement του οποίου την υποδομή δημόσιοι θεσμοί έχουν φροντίσει με επιχορηγήσεις να υποστηρίξουν.
- Απολαμβάνω. Συμφωνεί και ο κύριος Δεκέμβρης. "Αν και δεν σου κρύβω μου λέει είτε με ήλιο, είτε με χιόνι έρθεις, εδώ είναι πανέμορφα". Από το σημείο αυτό, δεν λείπει ούτε η ιστορικότητα ούτε η λυρικότητα ούτε η θρησκευτικότητα. Η Αγία Μονή βρίσκεται από την πίσω μεριά του Παλαμηδίου και προσφέρει προσκυνήματα και εκδηλώσεις στη ώρα τους και αδιαμεσολάβητη φυσική θέα Ναυπλίου και Αργολικού κόλπου. Πρόσθετη εγγύηση ομορφιάς, η παρθένα φύση, τα βράχια, το χώμα τα πουρνάρια τα κυπαρίσσια..
- Ευχαριστώ απεριόριστα για την κουβεντούλα, τον κ. Γιάννη τον καλό βοσκό, αυτόν το σοφό και ελεύθερο άνθρωπο και εργαζόμενο που αγαπάει ειλικρινά την φύση και τα ζωντανά που τον βοηθούν να ζει την οικογένεια του.
Χρίστος ρουμ. 4/12/2023 
Άρια Ναύπλιο φωτό : 29/11/2023

































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου