Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

1 Mais, Αγωνιστική Πρωτομαγιά στο Ναύπλιο, 1 Mais, 1er mai mobilisations à Nauplie


Με μια ιδιαίτερη θετική ψυχολογία αποφάσισα στις 1/5/2023 να πάρω μέρος στην τοπική εργατοϋπαλληλική συγκέντρωση και πορεία της 1ης Μάη στο Ναύπλιο. Τη συγκέντρωση οργάνωσαν τοπικοί συνδικαλιστικοί φορείς Άργους Ναυπλίου και Κορινθίας. Βλέπε φωτογραφίες.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων που τόνισαν την αξία των εργατικών αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών κ υπαλλήλων, γυναικών κ συνταξιούχων.

Έντονο ήταν το πολιτικό χρώμα (δεν το θεωρώ απαγορευτικό) που κυριάρχησε στη συγκέντρωση και αυτό φαινόταν στα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματα των συγκεντρωμένων αλλά και τις ομιλίες των εκπροσώπων.

Έγινε αναφορά στην ανάγκη συντονισμού του ελληνικού εργατικού κινήματος με τους Ευρωπαίους αγωνιζόμενους εργαζόμενους πχ Γάλλους ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64. Εκδηλώθηκε η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων σε αυτούς.


Σε κάθε περίπτωση η ανοιχτή παρουσίαση των προβλημάτων ήταν απαραίτητη και σημαντική καθώς και να ακουστούν οι καταγεγραμμένες δίκαιες προτάσεις των συνδικάτων για τη λύση τους. Η παρουσία έστω και περιορισμένου κοινού είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός που συγκροτεί ένα μέρος του πλαισίου των σημερινών διεκδικήσεων της εργαζόμενης κοινωνίας σε πολύπλοκες συνθήκες κρίσης και προβληματισμού. Σημαίνει δε ότι οι εργαζόμενοι "δεν το βάζουν κάτω" και συνεχίζουν την πάλη τους.

Ακολούθησε κυκλική πορεία από τη πλατεία Καποδιστρίου στο λιμάνι και πάλι στη πλατεία. Την πορεία πολλοί θαμώνες των καφέ και επισκέπτες της πόλης λόγω του μεγάλου παζαριού σκαφών πολυτελείας και ευ ζειν έπαιρναν φωτογραφίες και βίντεο.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου