Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Αντρέας Παπαχριστοφόρου, Μυτιλήνη-Κυψέλη, Mitilini-Kipseli 1952-2022


Ανδρέας Παπαχριστοφόρου
, Έτος γεννήσεως 1952. Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς που ήρθαν κάποτε από τη Μυτιλήνη, μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τις ημερομηνίες και τις αιτίες της εσωτερικής μετανάστευσης. Αυτό δεν είναι το βιογραφικό του σίγουρα και δεν είναι ο σκοπός εδώ να αναφερθούμε στη ζωή του.. Αλλά να η συγκίνηση ήταν μεγάλη για την απώλειά του. Θα μας λείψει ο γλυκός, συμβουλευτικός του λόγος, ο χαμηλός τόνος της φωνής του, η επιδεξιότητα των χεριών του, η ευστροφία του νου του, το προοδευτικό του πνεύμα, η επιχειρηματικότητα του, η αλληλεγγύη και το σαπόρτ στην οικογένεια μου τις δύσκολες στιγμές, το χιούμορ, οι ατάκες του.. Έφυγε λίγο πριν τις 17/2/2022 και βρέθηκα στο χώρο του τελευταίου αντίου μαζί με την οικογένειά του σύζυγο Χαρά και γιο Χριστόφορο, συγγενείς και φίλους. 


Στην αποχαιρετιστήρια τελετή με το τυπικό καφεδάκι ή κονιακάκι προς τιμή του, είχα την τύχη να γνωρίσω ένα από του πιο καλούς του φίλους που ήρθε να τον χαιρετίσει τον Βασίλη. Πολύ μου άρεσε αυτός ο γνήσιος Μυτιληνιός χρόνια και αυτός κάτοικος Κυψέλης και γνώστης εν πολλοίς της ζωής των κατοίκων της. Πιστός φίλος του Αντρέα βρέθηκαν άπειρες στιγμές μαζί στα ουζερί στα καφέ και στους αγώνες για δουλειά και δικαιώματα και δημοκρατία. Γιατί αυτό πάλεψε και παλεύει και χτυπά η καρδιά των Μυτιληνιών στο νησί τους και στις κοινότητές τους μακριά από αυτό όπου και αν βρέθηκαν.. Δούλεψαν σκληρά, πάλεψαν, πρόκοψαν, έζησαν, ζουν..

Από τη Χώρα (Μυτιλήνης) κάποτε πήρε τις λιγοστές αποσκευές του ο Χριστόφορος ο πατέρας του Αντρέα.. και έφτασε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην Κυψέλη. Μαζί του πήρε και την τέχνη του σογιού του που ήταν τσαγκάρηδες. Δεν μπορούσε παρά να την εξασκήσει και σαν πολύ καλός μάστορας που ήταν τον προσέλαβε η καλύτερη τότε κι ακόμα φίρμα υποδημάτων στην Αθήνα ΠΕΤΡΙΔΗΣ στου Ψυρρή όπου το 80% των βιοτεχνιών ήταν τσαγκαράδικα! Έκανε εξαιρετικό φινίρισμα ! Θυμάται ότι ήταν 7 αδέλφια και οι 7 τσαγκάρηδες! Οικογενειακή παράδοση.

Στην Μυτιλήνη άφησε πίσω του (το μεσοπόλεμο) μια φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα που είχε να κάνει με τσαγκαράδικα, εργοστάσια καπνού, ζυμαρικών, ελαιοτριβείων (70 θυμάται τον αριθμό).. Πολλοί μετανάστευσαν στην Αθήνα μαζί και ο Χριστόφορος.

Ένθεν και ο Αντρέας ..

"Η μοίρα είναι ένα κουβάρι που τυλίγει όλους μας.. η σημερινή κατάσταση είναι ο μέσος όρος όλων των ενεργειών μας, κατά πόσο και προς τα πού έσπρωξε ο καθένας μας τη μοίρα του/όλων; Ρεγουλαδόρος της μοίρας ο λαός.. Θέλει και λαδάκι η μοίρα.. Αν κάθεσαι.. ανάσκελα και την περιμένεις θα πεθάνεις από τη πείνα.. μη κάθεσαι άπραγος" λέει ο Βασίλης.

Μην τα περιμένεις όλα από τη μοίρα και το πεπρωμένο και συνεχίζει: ..  

Μια φορά πέθανε κάποιος και τον πηγαίνανε.. κάποιος που είδε το πεθαμένο ρωτά το διπλανό του: από τι πέθανε; Από την πείνα του απαντά αυτός.. Κρίμα λέει αυτός και είχα κάτι παξιμάδια.. τακούει ο πεθαμένος, ανασηκώνεται στο φέρετρο και τον ρωτά: είναι βρεγμένα

Οι Μυτηλινιοί λοιπόν που ήρθαν στην Αθήνα, ύστερα από αυτήν την ιστορία που άκουσα, είναι σίγουρο ότι τα παξιμάδια δεν τα περίμεναν βρεγμένα.. και ο παππούς Χριστόφορος και ο Αντρέας ήταν από αυτούς που δούλεψαν σκληρά και ο Ανδρέας δημιούργησε δημοφιλή καταστήματα και έκανε σπουδαίες τέχνες πολύ καλά.. ό,τι ζητούσε η εποχή και η αγορά.. ώσπου ήρθε η ώρα να τον ζητήσει ο μέγας Ουρανός.. Έκανε πολλά και μεταξύ αυτών καταστήματα, υδραυλικά, εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά. ρισπέκτ που λένε! Και άξιο γιο το Χριστόφορο με την εξ ίσου άξια γυναίκα τη Χαρά.

Βασίλης (φίλος), Χρίστος Ρουμελιώτης, Ο υιός Χριστόφορος ήταν συμμαθητής με το γιό μου Σπύρο ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή. Η Χαρά είναι στενή φίλη της γυναίκας μου Ιωάννας.

"Η Αθήνα έψησε πολλούς από μας και μας έκανε συγχωριανούς και μας έδεσε με αγώνες και δουλειές, και καταγωγές και πιστεύω των ανθρώπων που γνωρίστηκαν στους παρεξηγημένους στενούς δρόμους της Κυψέλης.. του νεώτερου χωριού μας πλέον! (Χρ.Ρ. 20/5/2022)

 









O Βασίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου