Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Yiannis Papathanasiou, Melissi Corinthias, Αλληλογραφία, φωτογραφίες 2011-2022 (συνεχίζεται)


Ευχή για την ονομαστική γιορτή 2022

Πολύχρονος Γιάννη υπερασπιστή
των πάτριων ευπόρων υγρών "εδαφών",
των γνήσιων παρ' αλός* ψυχών,
των τίμιων φάρων των σωστικών
των κορινθιακών υδάτων των μουσικών 
των υπερήφανων καϊκιών
των δικαίων πλουσίων στο φρόνημα φτωχών.
7/1/2022

Ευχή για το 2013

Γιάννη με τα αετίσια τα φτερά
να πετάς ελεύθερα πάνω από τα
περήφανα γαλάζια ατίθασα νερά.
Γιάννη του μουσικού Κορινθιακού
και της γλυκιάς ακρούλας Μελισσιού
Γεμάτες νάνε οι κασέλες κ τούτη τη χρονιά
Με υγεία δύναμη αγάπη και πλούσια ψαριά!
31/12/13


Ο Γιάννης Παπαθανασίου είναι ένας αεικίνητος θαλασσόλυκος, παραγωγός, έμπορος, επιχειρηματίας, δημιουργός και γω δεν ξέρω πόσα άλλα χαρακτηριστικά διαθέτει και που είναι αδύνατο να γνωρίζω ύστερα από τόσο χρόνια απουσία μου από το χωριό Μελίσσι. Δημοτικό δεκαετία του 1960 στα μαρτυρικά θρανία της Μπρίνια 1η και 3η και 4η και του Καφτάνη 4η και 5η και 6η αν δεν κάνω λάθος. Εποχές που ούτε καν ήξερα τι θα πει επιχειρηματικότητα, διασκέδαση, κέρδος, ταμείο, έσοδα και έξοδα και φορολογία ο Γιάννης δημιουργούσε. Ψημένος με αρμύρα και ορφάνια, νύχτα και μέρα στο κουρμπέτι που λένε ήτανε ένας χείμαρρος που στο πέρασμά του συμπαρέσυρε αυτά που ήθελε αυτός τα χρήσιμα κ ωφέλιμα για τη ζωή τους τους οικείους του τους..

Θυμάμαι στο Κάτω Μελίσσι την παμπ του Γιάννη, ας με συγχωρέσει που ξεχνώ το όνομά της αλλά αφήνω ψηφιακό χώρο εδώ ...    να μου την θυμίσει και να την συμπεριλάβω.

Ξαφνικά δοθείσης εργασιακής ευκαιρίας και μιας ακατανίκητης νοσταλγικής δύναμης επανέκαμψα στο χωριό το καλοκαίρι του 2011 για ένα τετράμηνο με έντονη την συνεργασία μου με τον εξαιρετικό φίλο και συνάδελφο Θόδωρα Λιακόπουλο. Στο τέλος της σαιζόν θα ήταν Σεπτέμβρης έδωσε και μερικοί παλιοί συμμαθητές βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι να πίνουμε και να θυμόμαστε τα παλιά, Ελένη Μπαρμπόπουλου, Γεωργία Καρρή και φυσικά Γιάννης. Μεγάλη στιγμή φωτογραφίες εδώ αργότερα.

Με την έκρηξη της επικοινωνίας στη συνέχεια διατηρήσαμε επαφή και ανταλλάξαμε πολλά μηνύματα και ευχές, συναντηθήκαμε και στον Πειραιά για κάποιο λόγο και φυσικά μιλήσαμε στο τηλέφωνο πολλές φορές.

Το "σωστικό συνεργείο του messanger" διαφύλαξε μερικές επικοινωνίες οι οποίες ύστερα από σύνθεση και επεξεργασία και ποτισμένες με έντονο συναίσθημα έδωσαν στις αρχές του 2022 το παρακάτω περιεχόμενο. Χρονολογικά είναι από το 2013 έως το τέλος του 2021

Μήνυμα για την γιορτή του: Χρήστος : "Γιάννη θαλασσομάχε πολύχρονος. Η μητέρα του Ελένη (Μαρία) χάρισε το όνομά της στο εμπορικό του σκάφος το οποίο ο Γιάννης και ως άριστος τεχνίτης συντηρεί στο καρνάγιο του Ξυλόκαστρου το οποίο έχω επισκεφθεί επανειλημμένως. Υπονοώντας την μητέρα του Μαρία και στο όνομα Ελένη (λόγω παραμορφωμένης μνήμης) του έγραψα: "Τι ομορφιά έκρυβε αυτός ο άνθρωπος (Ελένη) η μάνα σου, η Αγία Μελισσιώτισα, και μεις μικροί από μακρυά δεν μπορούσαμε να δούμε 😘 Ζει όμως στις καρδιές μας ως μια ηρωική μάνα που τα έβγαζε πέρα μέσα από δύσκολες συνθήκες.
Ευχήθηκα λοιπόν : Χρήστος : Καλή συνέχεια Γιάννη και σύντομα να βρεθούμε στο κάτω Μελίσσι. Ο Γιάννης τότε σε απάντηση υπογράμμισε την παλιά μας σχέση συμμαθητές στο Δημοτικό και οτι με συμπαθεί πράγμα που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Του δήλωσα ότι αποθηκεύω τις μοναδικές φωτογραφίες που μου στέλνει στο blog μου, καθώς σκέπτομαι να κάνω ένα ποστ. Η ευχή ήταν η εξής από μένα για το 2022: Χρήστος : "Καλή χρονιά με υγεία ασφάλεια ούριο άνεμο και καλές ψαριές στις τράτες σου Γιάννη μου".

Ανατρέχοντας μέσα στο έτος και σε συμβολικές και μη άλλες ημερομηνίες κρατάω μερικές ευχές του: Γιάννης : "Καλή Ανάσταση Χρήστο μου καλό μήνα να είμαστε να μας έχει ο Θεός όρθιους να είμαστε καλά και να μιλήσω με τον γιο σου Ευχαριστώ Καλή Ανάσταση". Για Πάσχα του είχα ευχηθεί κάτω από το φόρτο των συναισθημάτων που μου γεννήθηκαν επισκεπτόμενος το σκοπευτήριο της Καισαριανής Χρήστος "Καλές (επ)Αναστάσεις Γιάννη μας. Σκοπευτήριο θυσιαστήριο Καισαριανής σήμερα. Προσεχώς.. στοχασμοί"..

Γιάννης : "Χρήστο καλημέρα Μελίσσι είμαστε, φεύγουμε πάμε για Κιάτο, φουρτούνα, βοριά. ς κάνα πεντάρι μποφόρ είναι όλα καλά". Χρήστος: "Όλα τα λεφτά Γιάννη οι φωτογραφίες Αχ αυτή θάλασσα η παντογέννα και φίλος και εχθρός, Οι φωτογραφίες σου είναι μοναδικές και μ' αρέσουν. Χτες έκανα ποδαράτη μια βόλτα Κυψέλη Ομόνοια πλατεία Καραΐσκάκη Κυψέλη σου στέλνω φωτό". Γιάννης : "Χρήστο καλημέρα καλή Σαρακοστή ωραίες φωτογραφίες νάμαστε καλά και να συναντηθούμε σύντομα" Χρήστος : "Καλημέρα Γιάννη βιοκυνηγέ, με παίδεψαν τα λόγια λίγο αλλά τα βρήκα τελικά.. νασαι καλά Δεν φαντάζεσαι πόσο όμορφα νιώθω που παλιοί μου φίλοι, συγχωριανοί, συμμαθητές κάποτε.. περνάνε καλά η ζωή είναι μικρή"!

6/2/21, 11:44 π.μ. Γιάννης : Χρήστο μου δεν ξέρω πότε θα τα πούμε και ελπίζω μετά το Πάσχα και εσύ πιστεύω να βάλω και ένα ψάρι και να κανονίσουμε μία παρεΐτσα 4-5 άτομα να βγούμε να το φάμε" Χρήστος :  "Σίγουρα θα το κάνουμε με ωραίο τρόπο δηλαδή το ψάρι το δικό σου χωρίς αυτό να είναι προϋπόθεση αλλά γιατί μας έχουμε ψήσει το ψάρι στα χείλη και είμαστε γεμάτοι νοσταλγία διψασμένοι για αγνή ομορφιά ❤️ και ψυχή και ύπαιθρο και θάλασσα και βουνό και φίλους παλιούς και αγαπημένους που η χρονοαποσταση δεν απέτρεψε παραμορφώσεις. Σύντομα λοιπόν θα ιδωθούμε εδώ πέρασε τόσο καιρός από κει να τα χρόνια φιλιά. 6 Φεβρουαρίου 2021. 7/1/21, 6:25 μ.μ. Γιάννη πολύχρονος και δυναμικός. Να σε χαίρεται το χωριό και όλη η θάλασσα!! Καλή χρονιά!

7 Ιανουαρίου 2021 Γιάννης : 7/1/21, 7:30 μ.μ. Γιάννης : "Καλησπέρα παλιέ συμμαθητή μεγαλώσαμε δεν το περίμενα Χρήστο γάμησέ τα. Σε ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες Καλό σου βράδυ ρε φίλε
Χρήστος : Ναι ναι μεγαλώσαμε και δεν το βάζουμε κάτω.. μέχρι που να μας βάλει.. πάντως είπα έπιασα τα 67 της μάνας μου είμαι ευχαριστημένος.. πάμε για τα χρόνια του πατέρα μου.. θα σούλεγα να προσέχεις την υγεία αλλά αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.. σου εύχομαι τα καλλίτερα. 7/1/21, 9:03 μ.μ Γιάννης : Καλημέρα Χρήστο καλά  είστε. Και καλή χρονιά" Χρήστος : Γιάννη, Χρόνια Πολλά να είσαι καλά. Σε αγαπάμε γιατί είσαι η θάλασσα η ίδια!
Γιάννης : "Σε  Ευχαριστώ πολύ.
Χρήστος Γιάννης και θάλασσα : "Χίλια δυο επίθετα θα μπορούσα να δώσω στη θάλασσα Γιάννη την αγαπημένη σου και όλα θα της ταίριαζαν. Σου στέλνω ένα πηματάκι για έναν θαλασσινό, Μποντώσης, του απώτερου Κορινθιακού (Ευβοϊκού) που γνώρισα κάποτε, καθότι η θάλασσα αυτή συγγινεί και θρέφει αγγόγυστα τόσο κόσμο! Να την προσέχεις! Σου στέλνω και ένα ποιηματάκι του Κορινθιακού και ένα του Ευοϊκού! έχουν στο γαιωφυσικό τους κάποιες ομοιότητες"! 

Γιάννης : Καλημέρα  Χρήστο! Χρήστος : πως πας τι κάνεις; όλα καλά; τα εργαλεία σου; η κιθάρα σου; εγώ έχω καλώς μπλέξει με συμφέροντα (επιχειρήσεις) άλλων.. έτσι για να λέμε ότι είμαστε λίγο στο κλίμα.. και σε ένα ιδιότυπο καφενείο... που λέγεται τουρισμός.. χαχα!! φιλιά στη θαλασιά μητέρα, και στη Παναγιά Γοργόνα του Κορινθιακού. Γιάννης : "Ωραία τα λόγια σου"!

Χρήστος : Λίγα λόγια για τη δουλειά που κάνω να ξέρεις: Nestorio Hotel μικρό και βολικό έχω ελεύθερο ωράριο πρωινό και βραδάκι και κάνω δημόσιες σχέσεις με ένα σταθερό όφελος. Κάνω και το σύμβουλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων γιατί το αφεντικό μου το χρειάζεται, είναι και φαν στα ηλεκτρονικά και κολλάμε. Απογεύματα κάνω ένα είδος marketing αυτοκινήτων σε ξενοδοχεία. Να μου φιλήσεις τον κορινθιακό που τόσο αγαπώ θα τα πούμε σύντομα γιατί συχνά διαβάζω σκέπτομαι βλέπω συγκινούμε. Γιάννης : όλα καλά Χρήστο, χαίρομαι που έχεις δουλειά.10 Μαΐου 2016

Γιάννης : Xρήστο καλημέρα τι  κάνεις; Μπράβο  Χρήστο   να  είναι  όλα  καλά! ΓΕΙΑ  ΣΟΥ  ΧΡΗΣΤΟ Χρήστος : "Ο Σπύρος πήγε φαντάρος πέρασα τροχάδην από Μελίσσι για Μεσολόγγι αλλά θα ξανακατέβω και είναι η σειρά σου να σε δω. Γιάννης : Καλή  διαδρομή  να  έχει   ο  Σπυράκος Γιάννης: οκ  όταν  με  το  καλό  έρθεις, κανε  μου  μια  κλήση, Χρίστο  να  πάνε  όλα  καλά  και  να  είμαστε καλά! Γιάννης : Καλή Χρονιά να έχουμε Χρήστο! 2013. Γιάννης : Καλή  Χρονιά με υγεία τύχη και ευλογία.

"Το γράψιμο δεν είναι μια διαδικασία ελεγχόμενη με ορθολογικό τρόπο. Γράφει κανείς ανασύροντας υλικό από αυτό το βαθύ υπόστρωμα που περιλαμβάνει όλα όσα έχει ζήσει και διαβάσει. Η λογοτεχνία εμπνέεται από τη λογοτεχνία, η μνήμη παίζει τα δικά της παιχνίδια, συχνά οι αναμνήσεις μας είναι παραμορφωμένες"Ερση Σωτηροπούλου

 



























Απλά με αυτά
Ήθελα να πω
Πώς ο Γιάννης
Είναι σημαντικός
Χρ.Ρ.
* : αλς - αλός = θάλασσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου