Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

“Only you can bring the world all together George Floyd” Immortal

“Only you can bring the world all together George Floyd” Immortal
Murdered by the Police. Buried 2020-06-09 Huston Texas   
"I can't breath"
last words but not least!
 

Δικαίωση: 12/3/2021 27 εκατ. δολάρια αποζημίωση στην Οικογένειά του
 

Εννέα ολόκληρα λεπτά ο Τζορτζ Φλόιντ ασφυκτιούσε κάτω από τη φονική λαβή του αστυνομικού, που ατάραχος ζητούσε μαζί με τους συναδέλφους του από τους περαστικούς να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. “Έσβηνε όπως ένα ψάρι έξω απ' το νερό” τόνισε χθες, στην πολύκροτη δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Η χθεσινή μέρα της δίκης άρχισε με την προβολή από την κατηγορούσα αρχή του βίντεο που παρουσιάζει με κάθε ωμότητα τις μαρτυρικές στιγμές που έζησε ο 40χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος παρέμεινε για σχεδόν εννέα λεπτά χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει λόγω της αφόρητης πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο κατηγορούμενος λευκός αστυνομικός.

Στο βίντεο αυτό, το οποίο τραβήχτηκε από περαστικό και μεταδόθηκε απευθείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας τον γύρο του κόσμου, ακούγονται οι φωνές των παρισταμένων οι οποίοι καλούν τον αστυνομικό να χαλαρώσει την πίεση στον λαιμό του Φλόιντ.

Τις ανατριχιαστικές εικόνες επιβεβαίωσαν και οι αυτόπτες μάρτυρες. “Έσβηνε αργά όπως το ψάρι έξω από το νερό. Τα μάτια του είχαν γυρίσει. Δεν είχε πια ζωή στο κορμί του” κατέθεσε ο 33χρονος Ντόναλντ Ουίλιαμς.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ τόνισε ότι ο Ντέρεκ Σόβιν «πρόδωσε» τον όρκο του αστυνομικού και «έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας» σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ.

«Θα σας παρουσιάσουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Σόβιν απέχει πολύ από το να είναι αθώος» ανέφερε προς τους ενόρκους, υπενθυμίζοντας πως ο αστυνομικός παρέμεινε με το γόνατό του να πιέζει τον λαιμό του θύματος, που είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος και στο οποίο φορούσε χειροπέδες, για σχεδόν εννέα λεπτά.

Πρόσθεσε πάντως ότι η δίκη δεν είναι «η δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων», σημειώνοντας πως οι οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου». Τόνισε όμως ότι δεν ήταν αυτό που συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Το περιστατικό, είπε, διήρκεσε «479 δευτερόλεπτα, όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Στη δική του αγόρευση ο συνήγορος του Σόβιν Έρικ Νέλσον υποστήριξε πως τα τεκμήρια “υπερβαίνουν κατά πολύ τα εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα” που διαρκεί το βίντεο. Τόνισε ότι θα αποδειχτεί κατά τη διάρκεια της δίκης πως ο Φλόιντ “πέθανε από καρδιακή αρρυθμία ως αποτέλεσμα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου και της διάχυσης μεταμφεταμίνης, φαιντανύλης και αδρεναλίνης που κυκλοφορούσαν στο σώμα του”.

Τη Δευτέρα οι συγγενείς του θύματος γονάτισαν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για εννέα λεπτά, τον χρόνο δηλαδή που χρειάστηκε για να ξεψυχήσει ο Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών. «Σήμερα ξεκινά μια ιστορική δίκη, που θα αποτελέσει ένα δημοψήφισμα για τον δρόμο τον οποίο έχει διανύσει η Αμερική στην αναζήτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους» τόνισε ο συνήγορος της οικογένειας, Μπεν Καμπ.

«Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται η Δικαιοσύνη, ολόκληρος ο κόσμος μάς κοιτάζει» υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση «θα προσπαθήσει να σπιλώσει» τη μνήμη του θύματος, για να καταλήξει λέγοντας: «Τα γεγονότα είναι απλά. Αυτό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ ήταν η υπερβολική άσκηση υπέρμετρης βίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου