Έπονται σχόλια και κείμενα (9/1/2022)
"Εφήμεροι είμαστε. Ο καθένας μας τι είναι; Τι δεν είναι; Ο άνθρωπος είναι όνειρο είναι σκιά,αλλά όταν μια αχτίνα σταλεί από μια θεά,φέγγος λαμπερό λούζει τη σκιά και η ζωή γίνεται πιό γλυκιά" "Πάντα για τις αρετές χρειάζεται μόχθος και ξόδεμα για έργο σταθερό, που τυλίγει καιροφυλακτώντας ο κίνδυνος. Οσοι πετύχουν σοφοί λογίζονται στους συμπολίτες τους" (Πίνδαρος)
Αρχική
Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
Μνήμες, (15), 1980-1981,ΒΣΤΕ Ρόδου
Πορευόμεθα μέσα σε ένα δαίδαλο
Μνήμες (14), 1932-2014, Σωτήρης και Ιωάννα Λάμπρου, Ξυλόκαστρο Κορινθίας, Τρίκαλα
Ο γέρος (ποίημα αγνώστου)
Μία ιστορία θα σας πω
Εδάκρυσαν τα μάτια μου
Μια συμβουλή στον άνθρωπο
Να τη διαβάζει πάντοτε
Άμα γεράσει ο άνθρωπος
Τον θάνατο παρακαλούν να τον ξεφορτωθούνε.
Γιαυτό και κράτα γέροντα
Γιατί μια μέρα θα βρεθείς
Ο μεγαλύτερος εχθρός
Και ο φίλος ο καλύτερος
Άμα γεράσει ο άνθρωπος
Καλύτερα ο θάνατος
Σε μια γωνιά τον βάζουνε
Και για να τον κοιτάζουνε
Άμα γεράσει ο άνθρωπος
Του είναι απαραίτητο νάχει
Άμα φύγει ο ένας από τους
Ο ένας το σπρώχνει από τη μια,
Μια συμβουλή μου ανάλυσα
Ζήσε τη ζωή καλά όσο μπορεί
10/5/2009 αγνώστου στιχουργού
Σημ. Ο τελευταίος στίχος
Και ο υπογράφων τον αντικατέστησε
Χρήστος Ρουμελιώτης
έθεσε τους παρακάτω στοίχους:
κάθονταν και ξεκουραζόταν
και τη ζωή του όλη ποίμα έκανε
και στους επισκέπτες τη διηγιόταν
Αχ φίλοι μου καλοί
Νιάτα γερά και υγείαν να έχετε
εις την ζωής σας ούλη
και ποτέ να μην γεράσετε.
Και αν κουραστείτε κάποτε
και άυλα να ξαποστάσετε..
Μνήμες, (13), 1897, Κορδαίοι, ποίηματα
Κορδαίοι
Μνήμες, (12), 1821-1897, Κορδαίοι από Πύργο Καλαβρύτων ιστορικό
Μνήμες, (11) 1953, Τραγούδι, κάτω στα Λεμονάδικα, Κορδής Χρήστος
Τα σίδερα, βρε τα σίδερα,
τα σίδερα τους φόρεσαν
τα σίδερα τους φόρεσαν και στη στενή τους πάνε
κι αν δε βρεθούν τα λάχανα
το ξύλο που θα φάνε
Κυρ αστυνό, βρε κυρ αστυνό, κυρ αστυνόμε μη βαράς
κυρ αστυνόμε μη βαράς, γιατί κι εσύ το ξέρεις
πως η δουλειά μας είναι αυτή
και ρέφα μη γυρεύεις
Εμείς τρώμε, βρε εμείς τρώμε, εμείς τρώμε τα λάχανα
εμείς τρώμε τα λάχανα, τσιμπούμε τις παντόφλες
για να μας βλέπουν τακτικά
της φυλακής οι πόρτες
Δε μας φοβί, βρε δε μας φοβί, δε μας φοβίζει ο θάνατος
δε μας φοβίζει ο θάνατος, δε μας τρομάζει η πείνα
γι’ αυτό τσιμπούμε λάχανο
και την περνούμε φίνα
Περπινιάδης Στελλάκης του έτους 1934
σε στίχους Παπάζογλου Βαγγέλης
και σύνθεση Παπάζογλου Βαγγέλης
Μνήμες, (09), 1952-2016, Σπύρος Παπαμετζελόπουλος, Ποίημα και κείμενο
Χρίστος Γιώργος Σπύρος |
Διαδρομές μνήμης: Mon cher cousin Spyros Παπαμετζελόπουλος. Είναι κάποιες στιγμές εξαιρετικά φορτωμένες με μνήμες που θέλουν να βγουν στην επιφάνεια. Δεν μπορώ να τις συγκρατήσω. Τις μνήμες δηλαδή. Ωστόσο δεν έχω γερό μνημονικό. Έτσι αναγκάζομαι να ψάχνω ανάμεσα σε άπειρες κυψέλες του μυαλού κομματάκια. Τι θαυμάσιος μηχανισμός και αυτός. Του δείνεις εντολή και ξεκινά. Μπορεί να αρχίζει με το χαρτί. Το φυλάσσει με στοργή μέσα σε ένα τεράστιο Λειβαδίτη. Δεν το αποχωρίζεται. Έρχεται έτσι η ώρα να εξωτερικεύσει τη μνήμη και να διαδώσει τα αποτυπωθέντα κάποτε. Να τα κοινωνικοποιήσει εταιροχρονισμένα. Ναι σε ένα καφέ της Πατησίων το City Icon. Αργότερα θα βρούμε και εικόνες από κοινές στιγμές. Είμαστε περίπου ίδιας ηλικίας. Δημοτικό σχολείο εγώ στο Μελίσσι Κορινθίας. Ο Σπύρος με τον αδελφό του Γιώργο έμεναν στο Ξυλόκαστρο. Πόπη και Γιάννης οι γονείς. Η μητέρα του πρώτη ξαδέλφη του πατέρα μου. Οι πατεράδες αδέλφια. Μια πικρή ιστορία για το παππού του Σπύρου που σημάδεψε την μητέρα του. Έχω μιλήσει γιαυτό λίγο και δεν χρειάζεται άλλο. Εδώ θέλω να εκφράσω την άπειρη σταθερή μόνιμη και γνήσια αγάπη που του έθρεφα σε όλη τη ζωή. Μέχρι που έφυγε. 27 Νοεμβρίου 2016. Είμασταν συνδεδεμένοι λοιπόν από μικροί. Τον καιρό εκείνο οι τόποι ήσαν γεμάτοι αρώματα από λεμονοανθούς, μανταρινοανθούς, μούσμουλα αχλάδια ρόδια, κορόμηλα, ξανθή ραζακιά. Με Σπύρο σίγουρα βρισκόμασταν στο Μελίσσι στο Λαλιώτη στο Ξυλόκαστρο. Οι εμπειρίες και τα τραγούδια του Χατζή κατέβαιναν στο χωριό στα κτήματα στην αγροτική ζωή που αγαπούσε να δοκιμάζει το κόπο της μαζί μας.
Μνήμες, (08), 1925-1995, Ποίημα, μάνα Βάσω και Βασιλική Κορδή
Μάνα
Βάσω και Βασιλική
Κορδή και Ρουμελιώτη
Μνήμες, (10), 1959-1965, Δημοτικό, Συνομιλία με τις φωτογραφίες μου
Συνομιλία με τις φωτογραφίες
Χρίστος:
Φωτο:
Φωτό:
Χρίστος :
Φωτό:
Μνήμες, (07), 1917-1988, Σπύρος Ρουμελιώτης, Ποίημα, Σε θυμάμαι
Ρουμελιώτης Σπυρίδων
Μνήμες, (06), 1917-1998, Σπύρος Ρουμελιώτης, η ζωή του
Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ...
(Η ζωή του Σπύρου Ρουμελιώτη)
Η γέννεσις:
Μνήμες, (03), 1966-1969, κενόν
Σε ηλικία περίπου 6 χρόνων, (*) θα ήταν 1960, μια κλινική στο Κιάτο Κορινθίας Μπάσδελη (;) έσωζε κυριολεκτικά ζωές.. Είχα οξεία περιτονίτιδα σπασμένη.. Θυμάμαι ότι είχα τόσο πολύ σαστήσει που έβλεπα τη θάλασσα βουνό και αντίθετα. 1 μήνα τράβηξε η θεραπεία και για αλλαγές στη κλινική με πήγαινε ο πατέρας μου 7 χιλιόμετρα στη σχάρα ποδηλάτου!
(*) Το περιστατικό ήθελε οξείς πόνους το πρωί στο σχολείο 1η ή 2α δημοτικού, μεταφορά στο σπίτι επειγόντως, συστάσεις για πάγο (!) στη κοιλιακή χώρα από το γιατρό Σωλομό.. αλλά οι πόνοι επέμεναν μέχρι το βράδυ αργά οπότε ο πατέρας αναγκάστηκε να καλέσει το μοναδικό άνθρωπο στο χωριό που διέθετε αυτοκίνητο και να με μεταφέρουν νύχτα σε κλινική στο Κιάτο όπου και χειρουργήθηκα εκτάκτως!
Μνήμες, (01), 1953-1959, φωτογραφίες & κείμενο
Σάββατο 27 Μαΐου 2023
Adamadia Anastasiou Skourti, Μελίσσι, Πόρτο Ράφτη
Τετάρτη 17 Μαΐου 2023
Καζάνας, Βασίλης Σωτηρόπουλος, Λαϊκατζής, Ταβερνιάρης, Άγιος Αδριανός, ιστορίες
Σήμερα 17/5/2023 είχα την τιμή να γνωρίσω το Βασίλη Σωτηρόπουλο το λεγόμενο Καζάνα 85 χρόνων. Καθόταν στο παγκάκι της πλατείας και απολάμβανε τον πρωινό επισκέπτη ήλιο. Είχε ανάγκη από παρέα και κουβέντα. Το πλησίασα και του είπα καλημέρα. Αμέσως ανταποκρίθηκε και μου άνοιξε την καρδιά του να μπω. Παλιό γερό σκαρί που αγαπούσε την δουλειά. Επάγγελμα του αγρότης. Παραγωγός οπωροκηπευτικών που τα διακινούσε στην Αθήνα και αργότερα στο Ναύπλιο. Διήνυσε 700.000 χιλιόμετρα γι'αυτό το σκοπό. Είχε μια Chevrolet στην τρίχα. Στάση έκανε στη κακιά Σκάλα μαζί με 8 άλλους και οποίος πρώτος ξύπναγε το πρωί πρώτος συναντούσε τους άλλους. Ήταν πολύ προσεκτικός στην οδήγηση. Ακόμα και σήμερα οδηγεί. Στο χωριό πολλοί κάτοικοι καλλιεργούσαν καπνά και είχανε λεφτά. Αυτός ποτέ δεν ξέμεινε. Τα σαββατοκύριακα έφθανε τα 3.000 ευρώ. Ουρά οι πελάτες. Είχε καλές πατάτες, κολοκυθάκια μελιτζάνες κλπ. Ο πατέρας του είχε ταβέρνα και μπακάλικο. Πουλούσε καλό κρέας που κατέβαζε από το Χέλι. Μοναδικά μουνουχισμένα (για να μην μυρίζει το κρέας) διέθετε στους χωρικούς που δούλευαν στα καπνά και στέλνανε τα παιδιά ξυπόλυτα για να αγοράζουν. 20 τραπέζια είχε το μαγαζί στη πλατεία γεμάτα. Τα δούλευε πατέρας, γιος και μάνα και αδελφή στη κουζίνα. Ακούραστα. Κάναν όλοι προκοπή.. Άλλα χρόνια άλλη ζωή. Σήμερα ο άνθρωπος παρατείνει τη ζωή του με φάρμακα ευτυχώς.
Τρίτη 16 Μαΐου 2023
Carole, décès de son amoureux, condoléances
Δευτέρα 15 Μαΐου 2023
Η εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά, La rose à cent feuilles
Δευτέρα 8 Μαΐου 2023
Πολιτικό χρώμα, Couleur politique
"Σεισμός" στο μικρό πανέμορφο χωριό!
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ξαφνική επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας στα bistrot της πλατείας του χωριού σήμερα 7/5/2023.
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου κύριος Γαβρήλος Γιώργος και το στέλεχος κύριος Γκιόλιας έκαναν παρουσίαση των στελεχών και εστίασαν στα προβλήματα της περιοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας δεσμεύεται για στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα του ΕΣΥ με την Ανάσταση του νοσοκομείου του Ναυπλίου που υποβάθμισε η ΝΔ. Δεσμεύεται για ουσιαστική ανάπτυξη των υποδομών της περιφέρειας την ανάπτυξη θέσεων εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του νόμου. Η στήριξη και προστασία των ευπαθών ομάδων είναι προτεραιότητα.
Ο κύριος Γκιόλας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής πορτοκαλιών σε χαμηλές τιμές στην έλλειψη εργατικών χεριών και το υπέρογκο κόστος της ενέργειας για τη άντληση νερού και λειτουργείας ανεμομικτών. Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για το κενό συνεταιρισμού για την προώθηση της πώλησης της παραγωγής (πορτοκάλια-λάδι) οργανωμένα και όχι μεμονωμένα και με πιεσμένος τιμές κάτω από το κόστος στους εμπόρους.
Το δυναμικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ικανά στελέχη με κατάρτηση και εμπειρία στη διοίκηση και όχι υπόσχονται αλλά δεσμεύονται για αποτελεσματικές δράσεις και λύσεις προβλημάτων. ΓΑΒΡΗΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΎΛΑ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΟΥ ΤΑΚΗΣ, ΣΚΟΥΡΤΗ ΒΙΒΗ, ΚΑΙ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΠΑΝΤΟΥ δεν είναι ένα απλό αίτημα της κοινωνίας αλλά μια αναγκαιότητα που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις ντόπιες προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις μπορέσουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.