Αρχική

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ο σιδεράς, le forgeron, (Ήφαιστος) 12/5/2023 Δημήτρης Παπαμάρκου, Dimitris Papamarkou, Agios Adrianos. George Malios 11/6/2024


Ήφαιστος ο σιδεράς του χωριού. Η παράδοση η τέχνη η ποιότητα ενσωματωμένη σε ένα πρόσωπο. Δημήτρης Παπαμάρκου. Αμέτρητες οι δημιουργίες του στο όμορφο αυτό χωριό κάγκελα πόρτες, ηνία και λογής λογής αλλά. Σκέφτηκα να τα αναζητήσω μέσα στο χωριό. Ζωντανοί μάρτυρες μιας τέχνης που σβήνει; Σημείωσα διευθύνσεις με τα ίχνη του. Θα συνεχίσω την έρευνα. Ήδη έχω 2 ηνία με μεγάλη πιθανότητα να είναι έργα του. Πήρα βίντεο με μαρτυρία του από τη ζωή. Μεγάλος σε ηλικία τώρα πάνω από 80 χρονώ. Χήρος έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο κάπου στα 68 της. Ζει μόνος του με αξιοπρέπεια. Τα παιδιά τους αληθινός θησαυρός. Την μία του κόρη την είχε γνωρίσει και η Γιάννα στον Άγιο Σάββα. Έχει και ένα γιο που ζει εδώ κοντά. Από μικρός ζύγισε τις δυνάμεις του και αν και δυνατός στα μαθηματικά και παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα του, στράφηκε στη σιδηρουργία. Μαθήτευσε σε ένα καλό μάστορα και έμαθε την τέχνη. Πήγε και στη Γερμανία. Έκατσε 12 χρόνια σε εργοστάσια. Υπεύθυνες καλοπληρωμένες θέσεις που διαπραγματευόταν αλύπητα την τέχνη του, την αξία του, αλλάζοντάς τες πάντα για καλύτερη αποζημίωση και συνθήκες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και μονταριστής (;)  στα διαφορικά της Μερσεντές.  Ο Κύριος Παπαμάρκου Δημήτρης διαθέτει τρομερή μνήμη. Θυμάται υπολογισμούς, τιμές, διαστάσεις απίθανες λεπτομέρειες. Ζωντανό κιτάπι. Έχω καταγράψει με την άδεια του σε ένα βίντεο λίγα πράγματα από το αφήγημα του. Θα τα ξαναπούμε. Άγιος Αδριανός μια μέρα ΧΡ. Έτος γεννήσεως 17/4/1940. Σχέση με άλλα ονόματα του χωριού: Τάσος Γεωργόπουλος, Πιττερός, Καραγιάννης, Κουτρουβίνης..

12/5/2024
Γιώργος Μάλλιος:

Ξάδελφος του δασκάλου Δημητρίου Μάλλιου από το χωριό προφήτη Ηλία 2,5 Χιλ. από τον Άγιο Αδριανό.
Μια μέρα στο καφενείο. Εφ' όλης της ύλης ασυγκράτητος ακριβής γνώστης ιστορίας πολυεπίπεδος μαχητής του δικαίου, σταθερός πολιτικός και αθλητικός αναλυτής. Χαίρομαι που τον γνώρισα
Μου διηγήθηκε πολλά για το χωριό. Αδύνατο να τα συγκρατήσω τόσο σπουδαία τοπογραφικά και ιστορικά στοιχεία.
Το χωριό Άγιος Αδριανός πήρε το όνομα από τον Κατσίγρ αγά επί τουρκοκρατίας. Λένε ότι το όνομα Κατσίγρι προϋπήρχε. Είναι γνωστή η ιστορία. Εκτεινόταν σε δύο μέρη το ένα γύρω από το βράχο στα βακούφια (Παλαιόχωρα) σαν αγροκατοικίες και το άλλο εδώ κάτω. Γνωστή είναι η εκκλησία του Αγίου Αδριανού με "θαυματουργό" τρύπα στο εσωτερικό της. Το νεκροταφείο ήταν εδώ στον Άγιο Νικόλαο. 
Μου μίλησε ότι γνώρισε εν ζωή το σχολείο του χωριού Προφήτη Ηλία. Πολύ ωραίο το διατηρούν σήμερα. Δωρεά κάποιου Ελληνοαμερικανού, Αγγελόπουλος, με μερίδια στη τράπεζα. 
Μου μίλησε για την Αγία Σωτήρα στο Παλατίνι και για κάποια άλλη αξιόλογη βυζαντινή στο Κόνικα. Μου διηγήθηκε την ιστορία με τα χρυσά πέταλα που δώρισε κάποιος Τούρκος που αρρώστησε και ζήτησε από τον άγιο θεραπεία πράγμα που έγινε. Ο Τούρκος δώρισε στην εκκλησία σε αντιστάθμισμα χρυσά πέταλα που τα τοποθέτησε στην είσοδο. Κάποτε κάποιος τα αντικατέστησε.
Μου διηγήθηκε ακόμα και πολλά ανέκδοτα ενός τύπου στο χωριό που ήταν άσσος στα καλαμπούρια. Σουρής λεγόταν. Κάποτε στο λογοτέχνη Σουρή ή Σούτσο βάλανε σε ένα επίσημο γεύμα με τη βασίλισσα και άλλους επισήμους να φάει ένα πιπί αγελάδος. Τότε αυτός έβγαλε το τσουτσούνι του. Τι κάνεις εκεί του είπαν! και απάντησε : "ανάλογα με το κρέας και το πηρούνι"!
Αυτά και άλλα θα ήθελα να γράψω όσα θυμάμαι. 12/6/2024 Ωραίοι άνθρωποι ωραίες ιστορίες. Ευχαριστώ πολύ. Ακολουθεί φωτό.

Με Παντελή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου