Αρχική

Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Γευσιγνωσία

 Γευσιγνωσία

Μια και η πρώτη τη τάξει από τις δέκα (10) παραμέτρους της γευσιγνωσίας είναι η γεύση, εξ ού και το επίθετο γευστικός-ή-ό που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας για ένα γεύμα. Ιδού στη συνέχεια οι δέκα (10) προς αξιολόγηση παντός γευσο-ταξειδίου παράμετροι :

1. Γεύση : Ξυνή, γλυκιά, αλμυρή, πικρή, γλυκόξινη 2. Διακόσμηση : Απλή, σύνθετη 3. Ερεθισμοί: Ήπιος, πικάντικος, καυτός 4. Θερμοκρασία : Καυτό, Ζεστό, κρύο 5. Κατάποση : Εύκολη, δύσκολη 6. Άρωμα : Φρούτου, βανίλιας, μπαχαρικών, λαχανικών, ζωϊκή, μανιταριού, μαγιάς, ελαιόλαδου 7. Όψη : Θαμπή, λαμπερή, τραχιά, στιλπνή, άλλη. 8. Πυκνότητα : Ρευστή, παχύρρευστη, στερεά, άλλη 9. Υφή : Στερεά, τραγανή, μαλακή, στιλπνή, λασπώδης, λιπαρή, κρεμώδης, συμπαγής, ινώδης. 10. Χρώμα : Πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό εκρού, χρυσαφί, μαύρο. Σήμερα θα καταπιαστούμε με την πρώτη παράμετρο και θα την αναλύσουμε ολίγο ! Οι υπόλοιπες ας περιμένουν λίγο !

«Γευστικός-ή-ό» σημαίνει «ο δυνάμενος αφ’ εαυτού να αναδείξει αρετάς τις οποίες τα στοιχεία της φύσεως - ενίοτε υπό την καθοδήγηση ανθρώπινου παράγοντα- (τεχνίτου παρασκευαστή ή κοινώς chef ) συνέθεσαν εις το έπακρον αρμονικές, ώστε να προκαλέσουν γαστρο-συναισθηματικήν έκρηξιν»

«Γευστική καταδίκη» : Είναι η «ποινή» που υπόκειται υποχρεωτικώς, απροόπτως και αυτοπροσώπως άπαξ ο γευόμενος τας αρετάς ενός γευστικού ταξειδίου»

«Γευστικόν Ταξείδιον»(**)

Το ταξείδιον ε-τούτο μοναδικόν εστί
Διότι υψηλή ειδίκευση απαιτεί
Για να γνωρίσει εις τον καταναλωτή
Την υψηλήν τεχνική
Δια της οποίας η τομάτα η ντροπαλή
Με όριζα και κρόμυα αν συνδυαστεί
Γευστικήν έκρηξη, προκαλεί
Γεύση και γευσιγνωσία
Εις του Λάμπρου* τα καλλιστεία
Που πάσης φύσεως μυρωδικά
Λαχανικά ή ζωϊκά
Κολλητά και με μπαχαρικά
Παρελαύνουν εκστατικά
Από τηγάνια και ταψιά
Για να καταλήξουν αναπαυτικά
Στα στομάχια του ιξ καλο+φαγά !

Ήτοι το ταξείδιον ε-τούτο
και ρομαντικό εστί
Καθώς η γεύση
γλυκιά ή ξυνή
Πικρή ή αλμυρή
Συνοδεία πάντα με καλό κρασί
και με διακόσμησιν του Κώστα(*) Ευβοϊκή
Εις Εύβοια μόνον ευδοκιμεί, και
Εμπειρία αποτελεί μοναδική….

Σημ.
(*)Το ξενοδοχείο Negroponte Resort Eretria χαίρει των υπηρεσιών
Του Chef Λάμπρου και του sous Chef Κώστα !
(**) Μην παίρνετε στα σοβαρά την καθαρεύουσά μου

Χρήστος Ρουμελιώτης
Negroponte Resort Eretria
Σάββατο, 19 Μαΐου 2007, 00:57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου