"Εφήμεροι είμαστε. Ο καθένας μας τι είναι; Τι δεν είναι; Ο άνθρωπος είναι όνειρο είναι σκιά,αλλά όταν μια αχτίνα σταλεί από μια θεά,φέγγος λαμπερό λούζει τη σκιά και η ζωή γίνεται πιό γλυκιά" "Πάντα για τις αρετές χρειάζεται μόχθος και ξόδεμα για έργο σταθερό, που τυλίγει καιροφυλακτώντας ο κίνδυνος. Οσοι πετύχουν σοφοί λογίζονται στους συμπολίτες τους" (Πίνδαρος)
Αρχική
Τρίτη 25 Μαΐου 2004
Appolon et Artemis
Παρασκευή 14 Μαΐου 2004
Sous le pont Mirabeau
Sous le pont Mirabeau
Sous le pont Mirabeau
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004
Mai 1968
Mai 1968
Christos Roumeliotis,
Eretria le 13/05/04 21h00
Δευτέρα 10 Μαΐου 2004
Παπαρούνα και κλαράκι
Παπαρούνα και κλαράκι
Κυριακή 9 Μαΐου 2004
Η πόρτα της Πηνελόπης
Η πόρτα της Πηνελόπης
«Ποτέ στη ζωή της δεν σηκώθηκε από κείΠέμπτη 6 Μαΐου 2004
Εμμανουήλ Ροΐδης, Emmanouil Roides // Το παράπονο του νεκροθάπτου
«Το Παράπονο του Νεκροθάπτου» είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Εμμανουήλ Ροΐδη.
Ο συγγραφέας αφήνει οξείες αιχμές για την ελληνική νοοτροπία και την ευκολία της διαφθοράς των ανθρώπων της εξουσίας, που δεν νιώθουν καμία ενοχή και δεν σκοπεύουν να δείξουν καμία διάθεση μεταμέλειας. Καυστικός και οξυδερκής, έχει διατυπώσει το περίφημο «γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή».
Με ευρήματα που διαρκώς εκπλήσσουν, ο Ροΐδης καταφέρνει να αποδομήσει μια κοινωνία που στηρίζεται στο «πάρε-δώσε» και τις πελατειακές σχέσεις πολιτών και πολιτικών. Ευφυής και απρόβλεπτος, δεν ξέρουμε ποτέ πού θα μας οδηγήσει με την πένα του και ποια από τα κακώς κείμενα του καιρού του θα αναδείξει ως διαχρονικές πληγές της ελληνικής πραγματικότητας.
Η τραγική αλήθεια συναντά το έξυπνο χιούμορ του συγγραφέα, ο οποίος καυτηριάζει με αυτό το ιδιαίτερο ύφος που τον χαρακτηρίζει τα κακώς κείμενα μίας εποχής, τα λάθη της οποίας αποτελούν ένα φαύλο κύκλο.
Ηθοποιοί:
Στον ρόλο του Νεκροθάπτου ο Ηλίας Λογοθέτης, Θανάσης Σαράντος-αφηγητής, Μαρία Ζαχαρή– γυναίκα
Σκηνοθέτης: Νίκος Χατζηπαπάς
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης